LL 469 Elin och LL 97 Zenith

När jag var på Bryggvingens restaurang på Lyr för en kort tid sen kom LL 97 Zenith in på kvällen med en fångst av kräftor. LL 97 Zenith är från början en systerbåt till GG 840 Svanen. GG 840 Svanen är dock ombyggd med RSW-tankar och har fått en ny hytt. LL 97 Zenith är i originalskick. Här några bilder på båten. Ägare av båten är Bryggvingen AB (Erik Lyräng).

LL 97 Zenith landade nästan 9 ton kräfta, 3 ton torsk och nästan 1 ton rödspätta år 2019. Båten har fiskemöjligheter för 24 ton kräfta, 4 ton torsk, 4 ton rödspätta, 2,5 ton sej och 1 ton kolja. Fiskemöjligheterna används inte full ut vilket i stort sett gäller alla båtar som främst fiskar kräfta.

LL 97 Zenith

LL 97 ZenithLL 97 Zenith

 

På väg hem från Lyr fick jag syn på LL 469 Elin vid färjeläget i Lyresten på fastlandet. Det är enbåt som ägs av KB Zelandi, dvs Peter Ronelöv Olsson och hans son Johan Olsson. Företaget är hemmahörande i Hunnebostrand, Johan Olsson är skriven på Björkö och Peter Ronelöv Olsson bor i Lalleröd inte långt från Lyrestens färjeläge. Ljusförhållanden var besvärliga med lågt stående sol och motljus.

LL 469 Elin landade 1 ton kräfta år 2019 vilket är precis vad som behövs för att få behålla sin fiskemöjligheter för kräfta och sitt tillstånd. Företaget andra båt, LL 377 Canopus, landade för sin del 27 ton kräfta och 1 ton torsk. LL 469 Elin har fiskemöjligheter för 25 ton kräfta och 2 ton rödspätta. LL 377 Canopus har 35 ton kräfta, 2 ton torsk och 2 ton rödspätta. I likhet med andra kräfttrålare använder båtarna inte de fiskmöjligheter de har.

LL 469 Elin

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!