S 264 Astrid såld till Norge

Danska fiskebåten S 264 Astrid på 2 352 bruttoton som idag ägs av Astrid Fiskeri A/S är såld till norska fiskeriföretaget Traal AS och ska levereras till dem i april 2021. Detta är långt innan den nybeställda danska Astrid levereras vilket är i maj 2022. Ägare av Astrid Fiskeri A/S är svenska Astrid Fiske AB som ägs av familjen Johansson på Rörö.

Rederiet Traal AS har idag fiskebåten M-21-HØ Herøyfjord på 1 614 bruttoton. Den ska säljas och Astrid ska bli ersättningen för den båten. Huvudägare av Traal AS är Per Magne Eggesbø med familj (främst via Eros AS) och Johannes Bjarne Eggesbø med Terje Eriksen och Einar Jan Remøy som minoritetsägare.

Herøyfjord är i en storlek som skulle kunna passa i svenskt pelagiskt fiske och det finns idag tre svenska fiskeriföretag som saknar båt, Båt GG 330 Carmona AB som dock verkar ha ett nybygge på gång, Axfish AB och Ahlma Fiskeri AB. Dessutom behöver ju Astrid Fiskeri A/S en båt under året de väntar på den nya S 264 Astrid. Och när Gitte Henning har sålt båtar till Norge har de ofta tagit den norska båten som ska ersättas av den sålda båten i utbyte.

Men det finns även andra båtar i samma storleksklass som kommer att bli till salu. En är irländska D 97 Antarctic som snart ska ersättas med en ny båt, också den från Karstensens.

I den norska tidskriften Tekfisk kommenterar familjen Johansson genom Kristian Johansson sina nya fiskebåtar:

Det er godt å være svensk i Danmark, og stadig flere svenske rederi tar turen over til de langt mer omfattende danske fiskeriene. Pelagisk fiske er større enn i Sverige, og mange svenske fartøy leverer til danske havner både på hjemlige og på danske kvoter.

Kristian er sønn av reder Tomas Johansson, og forteller at rederiet har vært aktive i danske fiskeri de siste ti årene. Men historien går lenger tilbake enn det.

– Skagen har vært vår hjemmehavn gjennom generasjoner, med landinger, redskap og service, sier han.

[…]

Kristian Johansson er tredje generasjon i Astrid-rederiet. Når Tekfisk snakker med ham, er både faren og broren travelt opptatt på fiske. Broren er for tiden på «Astrid S264».

Grunnlegger og farfar Leif er pensjonist, men fremdeles aktiv i firmaet. Det danske fiskeriet er det imidlertid Tomas og sønnene Kristian og Johannes som tar hånd om, sammen med danske Mogens Ørts Jensen som har to prosent eierandel. Kristian og Johannes er begge aktive som styrmenn og skippere, og vil står for den daglig drift av flåten.

På svensk side styrer Tomas bror Börje og sønnen Daniel Astrid Fiske AB.

For Astrid-rederiet blir det den fjerde båten de bygger hos Karstensens Skibsværft. Ikke bare den danske fløyen av rederiet skal få nytt fartøy, røper Johansson.

– Vi bygger også ny «Astrid Marie» på 63,85 meter.

«Astrid Marie» skal på svenske kvoter for Astrid Fiske AB.

Artikeln i Tekfish är bra men översättningen har i ett hänseende blivit fel. S 264 Astrid fiskar inte blåkveite (mindre hälleflundra/grönländsk hälleflundra) utan kolmule (på norska och bohuslänska) som heter blåvitling på svenska.

Både nya S 264 Astrid och nya GG 64 Astrid Marie är troligen tänkta att användas främst i fiske ute i Nordatlanten. GG 64 Astrid Marie kan inte ersätta nuvarande GG 764 Astrid då det senare är vad om i Norge skulle kallas en kustsnörpare.

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!