GG 764 Astrid såld till Marocko eller Västsahara?

GG 764 Astrid befinner sig just nu i engelska kanalen med destination Dakhla i Västsahara. Det betyder sannolikt att båten sålts till marockanska ägare i samband med att nya GG 64 Astrid Marie tagits i bruk. GG 764 Astrid är dock inte avförd från EU:s fiskebåtsregister ännu.

GG 764 Astrid var den sista större svenska båten som fiskade med snörpvad och då GG 64 Astrid Marie bara är en trålare så betyder det i praktiken att det svenska fisket av skarpsill för ansjovistillverkning har upphört. Såvida inte några mindre trålare kan tänkas fiska skarpsill i Skagerak för ansjovistillverkning. GG 764 Astrid ägdes av Astrid Pelagic AB men den nya GG 64 Astrid Marie ägs enligt DNV:s fartygsregister av Astrid Fiske AB. Om det stämmer eller inte har jag i nuläget ingen aning om.

Roro_hamn_feb_2017 - 1

GG 764 Astrid

Det finns dock en kvarvarande större svensk båt som har möjlighet att fiska med snörpvad, GG 203 Ginneton.  Om de nånsin tänk göra det är mera osäkert.

GG 203 Ginneton

GG 64 Astrid Marie på provtur 16 december 2020. Bild: Kent Bandholm/Bandholms Skibsbilleder

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!