Miljöpartister vill förbjuda svenskt småskaligt fiske

80% av det småskaliga fisket i Sverige är bottentrålning. I princip allt siklöjefiske, definitivt allt räkfiske och 80% av allt kräftfiske liksom större delen av allt fiskfiske. Att förbjuda bottentrålning är därför i praktiken det samma som att förbjuda småskaligt fiske och det är också vad 4 miljöpartister föreslår i en debattartikel i ETC.

De 4 miljöpartisterna är sannolikt inte medvetna om att det är vad deras förslag innebär. Detta på grund av att de saknar kunskap om svenskt fiske och hur det ser ut. De inleder exempelvis sin debattartikel med att resonera om sillfiske (strömmingsfiske). Detta kopplar de sedan till bottentrålning. Men sill (strömming) fiskas i huvudsak inte med bottentrål och sillfisket har inget med bottentrålningens problem att göra. Ett förbud av bottentrålning skulle i princip inte påverka sillfisket alls. En mindre del av sillen (strömmingen) fiskas dock med bottentrål, men då handlar det om små trålare (som siklöjetrålar) som drivs av kustnära fiskare.

Påståendet om att bottentrålningen skulle vara drivande i klimatförändringarna är också det sannolikt falskt. Det kommer från en tveksam studie som är totalt nedlusad med felkällor och lösa antaganden.

Genom att förbjuda bottentrålning kan inte det småskaliga fisket värnas. Istället leder det till att det småskaliga fisket förbjuds Kanske borde miljöpartisterna Pär Holmgren, Maria Gardfjell, Therese Metz och Niclas Malmberg föröka lära sig nåt om fiske innan de skriver debattinlägg där de visar upp hur lite de faktiskt vet om fiske.

Läs också:

PS. Det fiskas inte mer sill/strömming idag än på 1970-talet och biomassan (hur stort beståndet är) när det gäller sill i Östersjön är lika stor idag som den var för 20 år sen eller 30 år sen. I Bottenhavet är det större än på 1980-talet och lika stor som för 20 eller 30 år sen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!