Fiskarna vid fjordarna – L 353 Biscayen

På Jyllands västkust finns det två lite större laguner med bräckt vatten, Nissum fjord och Ringkøbing fjord. Vid deras slussförsedda förbindelse med Nordsjön ligger det var sitt fiskeläge, Thorsminde respektive Hvide Sande. Tidigare har båda fjordarna haft ett omfattande fiske av ål och skrubba men Thorsminde och Hvide Sande är fiskelägen där fisket framförallt äger rum i Nordsjön. Fiske av plattfisk är det viktigaste fisket i bägge fiskelägena och det sker i huvudsak med garn och snurrevad.

L 353 Biscayen. Bild: Manfred

L 353 Biscayen är en garnfiskebåt på 153 bruttoton med Kenneth Nielsen som ägare. Båten är hemmahörande i Thorsminde och antalet anställda i verksamheten är 4 stycken. Några ekonomiska siffror finns inte offentliggjorda då det handlar om en enskild firma.

Andel av fiskerättigheterna för L 353 Biscayen, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 0,6%
 • Tunga Nordsjön, 1,7%
 • Tunga Skag/Katt, 0,2%
 • Rödspätta Nord, 0,7%
 • Piggvar och slätvar, 2,0%

Total FKA-andel, 0,2%

Kenneth Nielsen är också delägare i Thorsminde Puljefiskeri ApS med en andel på över 20%. Andra lite större delägare är bl.a. Jens Søndergaard , Johnny Poulsen  John Christensen och P/R L 300 Lagunen men ingen av dem äger över 20%. I styrelsen sitter Kenneth Nielsen, Jens Søndergaard, Johnny Poulsen, John Christensen och Arnth Bærentzen. Thorsminde Puljefiskeri äger kvotbåten L 9 Sophia.

2019 gjorde Thorsminde Puljefiskeri ApS en förlust på över 1 miljon DKK. De bokförda tillgångarna var totalt 28 miljoner DKK varav i stort sett allt i fiskerättigheter.

Andel av fiskerättigheterna för Thorsminde Puljefiskeri ApS, fiskart och kvot, andel

 • Torsk Nordsjön, 2,8%
 • Torsk Kattegatt, 0,3%
 • Sej, 0,1%
 • Kuller Nordsjön, 0,2% (Kolja)
 • Kulmule, 1,3% (Kummel)
 • Havtaske, 0,1% (Marulk)
 • Tunga Skag/Katt, 1,2%
 • Tunga Nordsjön, 9,8%
 • Rödspätta Nord, 3,2%
 • Piggvar och slätvar, 2,6%
 • Jomfruhummer Nord, 1,8% (Kräfta)
 • Lax Östersjön, 1,2%

Total FKA-andel, 1,1%

Kenneth Nielsen sitter även i styrelsen för Thorsminde Invest ApS.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!