Torskfiskarnas Bornholm – Bornø ApS

Fisket med bas på Bornholm domineras normalt helt av torskfiske med trål. Just nu är det dock stora problem med detta fiske med fiskestopp. En del företag har dock också fiskerättigheter i Kattegatt, Skagerak och Nordsjön.

Bornø ApS är ett fiskeriföretag som är hemmahörande i Tejn på Bornholm. Ägare av bolaget är sannolikt Walther Holm Thorsen även om det är lite oklart i det danska bolagsregistret och i styrelsen sitter även hans fru eller sambo, Anette Christina Sørensen. Orsaken till oklarheten kan vara att bolaget är på väg att säljas, har sålts eller ska avvecklas.

Företaget äger idag bara en liten fiskebåt, R 22 Sofie. Däremot är de innehavare av ganska omfattande fiskerättigheter för torsk i Östersjön vilket ju är ganska värdelöst idag då torskfiske i praktiken är förbjudet i Östersjön.

Antalet anställda i Bornø ApS är 2 stycken. Under 2020 gjorde företaget en förlust på cirka 500 000 DKK. De bokförda tillgångar vid slutet av bokföringsåret (30 september 2020) var 4,5 miljoner DKK varav 1,2 miljoner i fiskerättigheter.

Andel av fiskerättigheterna för Bornø ApS, fiskart och kvot, andel

  • Torsk v. Östersjön, 0,2%
  • Torsk ö. Östersjön, 6,4%
  • Rödspätta Östersjön, 2,2%

Total FKA-andel, 0,4%

Walther Holm Thorsen har inga styrelseuppdrag i andra bolag än det egna företaget.

Läs mer:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!