Landbaserade fiskodlingar – lyxfisken seriola

Sydseriola (Seriola lalandi) eller som den också kallas i kommersiella sammanhang yellowtail amberjack, yellowtail kingfish, great amberjack, hiramasa och hamachi är en fisk som odlas uteslutande för användning till sashimi och sushi. Ibland kallas den bara seriola. Det är en slags taggmakrill.

Sydseriola i det vilda

Det är en fisk som lever på södra halvklotet där den tidigare fiskats i ett mycket omfattande burfiske i bland annat Sydneys hamnbukt vilket förmodligen lett till att den överfiskats kraftigt.

Sydseriola fångad i Hauraki Gulf nära Auckland, Nya Zeeland. Bild: Nholtzha Licens: CC BY-SA 3.0

Vild är det en storvuxen pelagisk stimfisk som kan bli upp till 250 cm lån. Vanligare är dock att den som fullvuxen är cirka 80 cm.

Odling av seriola

Eftersom det är en efterfrågad fisk och då en nära släkting, hamachi (Seriola quinqueradiata), odlats i Japan under lång tid har sydseriola också börjat förekomma i odlingar. Det produceras cirka 120 000 ton hamachi per år i havsbaserade odlingar i Japan. Dessutom produceras cirka 30 000 ton av sydseriola och jätteseriola (Seriola dumerili) i Japan.

I Australien finns havsbaserade odlingar av sydseriola på många håll. I Nya Zeeland, Tyskland, Chile, USA och Danmark finns det landbaserade odlingar eller planer på sådana. I Danmark finns såväl uppfödning av yngel som av vuxen fisk.

Landbaserad odling i Danmark

Företaget som odlar sydseriola i Danmark heter Sashimi Royal A/S  (15 anställda) och företaget som odlar yngel heter Maximus A/S (10 anställda). Ägare av båda företagen är norska Nordic Aquafarms Group AS. Styrelsen i bägge företagen utgörs av Bernt Olav Røttingsnes, Lars Henrik Haaland och Mikkel Kristian Thomsen. Bernt Olav Røttingsnes är VD för Nordic Aquafarms Group AS.

Nordic Aquafarms äger också Fredrikstad Seafood AS (40 anställda) i Norge som har en landbaserad laxodling. Ägare av det norska företaget är familjen Rasmussen (35,4%9, familjen Knappskog (16,2%), familjen Bøckman (13,0%) och Bård Eker (6,8%). Styrelsen i Nordic Aquafarms Group AS utgörs av Stig Even Jakobsen (ordf.), Haakon Aschehoug, Bård Eker, John Binde, Petter W. Borg och Bjørn Knappskog.

Förutom dotterbolagen i Norge och Danmark fins även ett dotterbolag i USA, Nordic Aquafarm Inc. Det US-amerikanska bolaget har dotterbolag i Belfast, Maine och Humboldt, Kalifornien där de på båda platserna planerar landbaserade laxodlingar.

Läs också: Svensk sushi eller sushi på svenska

Bild: Sashimi Royal

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!