Svensk sushi eller sushi på svenska

Det är fullt möjligt att äta sushi gjord med helt svenskfångade fiskråvaror. De flesta fiskarter som fiskas eller kan fiskas i Sverige kan användas till sushi. Makrill (rökt eller marinerad), sill/strömming, skarpsill, siklöja, piggvar, slätvar, hälleflundra, torsk, svartmunnad smörbult, räka, kräfta (då menar jag havskräfta), bläckfisk (kokt), kungskrabba, hummer, gös, gädda, pilgrimsmussla, ostron osv. Särskilt bra är det att äta sill, skarpsill och siklöja. Det är fiskarter vi utan problem kan äta mer av.

I sammanhanget kan det vara bra att nämna att i stort sett all svensk, dansk och norsk fisk är hållbart fiskad och den mesta är också MSC-märkt.

Det är hur enkelt som helst att ersätta all räka i sushiköket med svenskfångad kräfta eller räka, att ersätta tonfisk med makrill osv. Laxen som är den vanligaste fisken på svenska sushirestauranger bör naturligtvis komma från norska odlingar och inte från andra sidan jordklotet och så är det väl säkerligen också. I framtiden kan laxen kanske komma från landbaserade svenska odlingar och i dagsläget kan den säkert ersättas av odlad röding eller regnbåge från Sverige.

Crabsticks som är vanligt på sushi i Sverige är gjorda av surimi vilket i praktiken är samma sak som finmald fiskfärs (fiskpasta). Fiskbullar är därför i praktiken gjorda av surimi. Surimi för crabsticks görs idag huvudsakligen alaska pollock men kan lika gärna göras av sej, blåvilting, vitlinglyra, guldlax och andra fiskar som fiskas i nordiska vatten. Fiskbullar görs idag främst av sej och guldlax och gjordes förr främst av torsk.

Blåvitling och vitlinglyra är två fiskar som idag främst fiskas för tillverkning av fiskmjöl för foderändamål men borde kunna utnyttjas som föda i större utsträckning. Blåvitling används redan idag till surimitillverkning. Ett bra sätt att utnyttja den lilla torskfisken vitlinglyra som mat kunde vara att tillverka surimi av den. Även blåvitling kan utnyttjas på samma sätt men den duger också som matfisk direkt. Huvuddelen av den blåvitling som används till konsumtion exporteras från Västeuropa till Nigeria och andra afrikanska länder.

Några elever på Berghs school of communication har för sin del tagit fram sushi baserad på Östersjöfisk som ål, mört, sarv, gädda, sill/strömming, torsk, svartmunnad smörbult* och braxen.

I Sverige finns några lyxrestauranger som serverar nordiska råvaror med japanskt stuk, bland annat som sushi och sashimi. Men sådant gör ett mycket litet avtryck i konsumtionen av svenska och nordiska fiskarter.

Det som krävs är att billiga hål i väggen-ställen serverar nordisk sushi, svensk sushi, östersjösushi, bohussushi (med exempelvis makrill, sill, skarpsill, räka, kräfta, stenbitsrom), kalixsushi (med exempelvis löjrom, siklöja, sik, lax) eller vänersushi (lax, siklöja, löjrom, öring, gös, gädda).

Det finns också en massa svensk tång som kan ätas, däribland purpurhinna som kam torkas och lindas runt maki (sushirullar). Riset kan kanske bytas ut mot korngryn, havreris, hirs (går också att odla i Sverige), matvete och bulgur.

Läs mer:

*Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som ska rapporteras in till Havs och vattenmyndighetens Rappen

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!