Dop och visning av nya GG 500 Vingaskär

Fredag den 2 juli 2021 är det invigning och presentation av den nya GG 500 Vingaskär i Sandvik på Styrsö från kl 13.00. Dopceremonin sker kl 15.00.

GG 500 Vingaskär. Bild: Kent Bandholm/Bandholm Skibsbilleder

Nya Vingaskär är den största demersala fiskebåten i Sverige med en längd på 34 meter och en bredd på 10 meter. Bruttotonnaget är 499 ton enligt Marinetrafficursprungligen beräknat till 475 ton enligt Karstensens Skibsværft A/S. I början av maj var båten ute på sin första provtur.

Båten är främst tänkt att användas till fiskfiske i Skagerak och Nordsjön. Den ska ersätta GG 201 Bravik. Då företaget också har årliga fiskemöjligheter för räka genom LL 207 Nautic kanske också båten ska användas till räkfiske. Men det kräver ju att den är utrustad med kokutrustning och i nuläget har jag inte kännedom om det där fallet eller inte.

Försedd med ABC-motor på 736 kW, två hjälpmotorer om 129 kW var och en Hundested bogpropeller. Vinscharna är från Thyborøn Skibs & Motor.

Förutom GG 500 Vingaskär finns det egentligen bara fyra andra riktigt moderna demersala trålare i Sverige. De mindre trålarna LL 97 Zenith på 24 bruttoton och LL 91 Kristina på 85 bruttoton samt GG 150 Älvsborg på 315 bruttoton. GG 500 Vingaskär och GG 150 Älvsborg ska bedriva samma sorts fiske i Skagerak och Nordsjön med Hanstholm som egentlig bas för fisket. Fisket inriktas framförallt på sej, torsk och kolja.

Läs också:

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!