Svensk fiskimport kommer från Norge

Sverige importerar större delen av den fisk vi svenskar konsumerar. Det mesta kommer från Norge, hela 85%. En del, cirka 5%, kommer från Danmark. Polen, Kina och Tyskland står för 1% var av den fisk som importeras till Sverige.

Viktmässigt består importen från till 75% av lax. Odlad lax. Värdemässigt står laxen för över 80% av importen. I övrigt importeras främst torsk (8%), sill (6%) och makrill (1,7%). I mindre mängder även kolja, sej, hummer, räka, marulk, musslor, skarpsill och hälleflundra.

Lax. Bild: Timothy Knapp. Public domain

När det gäller laxen exporteras större delen av laxen igen. Men först filéas och förädlas den ofta. 86% av den importerade laxen exporteras igen. Det är Sveriges värdefullaste livsmedelsexport och också den överlägset största delen av Sveriges fiskexport. Laxexporten går främst till Polen (25%), Frankrike (18%), Spanien (14%), Storbritannien (9%) och Nederländerna (9%).

Från Danmark importeras främst sill, skarpsill, ostron och musslor men även fisk och räkor (danska båtar landar räkor i Sverige). Importen från Kina är främst torsk, sej och alaska pollock som förädlats i Kina men fiskats i Barents Hav norr om Norge (torsk, sej) eller i Berings hav i norra Stilla Havet.

Förutom lax exporteras även en hel del sill, skarpsill och tobis. Den går till Danmark i form av landningar. Totalt går nästan 20% av den svenska fiskexporten till Danmark. Cirka 60% av exporten till Danmark består av sill och skarpsill.

Av den svenska totalexporten av fisk går 17,5% till Polen, drygt 11% till Frankrike, nästan 9% till Spanien, Nästan 6% till Storbritannien och lika mycket till Nederländerna. Exporten till dessa länder består i huvudsak av lax.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!