Odlad lax är bättre än vild lax

Jan Ohlsson är en förvirrad man som också är chefredaktör för tidningen Fisheco. På verkligheten har han dålig koll. Det må gälla miljögifter, fiskodling eller yrkesfiske. Han har dålig koll oavsett. Nu påstår han att man ska undvika att äta lax, framförallt norsk odlad lax. Det är dumheter. Men det avslöjar hur oseriös och obildad Ohlsson är.

Atlantisk lax. Bild: Timothy Knepp. Public domain

Norsk odlad lax är sannolikt den mest giftfria laxen som finns. Det är i allmänhet också den mest skonsamt odlade laxen som finns. Vildlax innehåller i allmänhet mycket mer gifter än odlad lax. Vild lax från Östersjön innehåller så mycket gifter att Livsmedelsverket anser att den är olämplig som människoföda. När det gäller vild atlantlax så innehåller den visserligen mer miljögifter än odlad lax men inte så mycket att det är farligt att äta den.

Istället ska vi låta bli att äta den för att beståndsstatusen är dålig på de flesta håll. Bestånden av atlantlax har helt enkelt problem. Men Ohlsson tycks föredra att vildlaxen utrotas istället för att äta odlad lax med nästan obefintliga nivåer av miljögifter.

Odlad lax är att föredra

Så ät gärna odlad lax. Helst odlad i Norge eller på Island eller Färöarna. Odlad lax från Chile är sämre än odlad lax från Norge av flera skäl så ät inte den. Undvik vildlax. Framförallt vildlax från Östersjön.

Det går också bra att äta vildlax från andra håll, exempelvis så kallad pinklax eller puckellax som den egentligen heter. Naturligtvis går det bra att också äta andra laxfiskar, odlad regnbåge, röding eller andra sorters laxfiskar. Odlad är i de allra flesta fall bättre att ut ur miljö- och hälsosynpunkt. Helst ska den vara ASC-certifierad. I vissa fall är det dock helt okej med vild. MSC-märkt förstås.

Små kortlivade laxfiskar som siklöja kan vi äta mer av. Även om den är vildfångad i Östersjön eller Vänern innehåller den inga farliga halter av miljögifter. Det är nyttigt att äta laxfiskar. Med undantag av stora vilda laxfiskar från Östersjön och olika insjöar då de innehåller stora mängder miljögifter. Och lyssna inte på okunniga charlataner av Jan Ohlssons typ.

Läs mer:

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!