Valross på besök i Sverige

Igår, torsdag, siktades en valross vid Smögen. Idag hade den sökt sig upp på en brygga där den ligger och vilar sig. Det är mycket ovanligt att valrossar kommer på besök till Sverige men det händer med jämna mellanrum. 2003 var det en valross som besökte Stockevik på Tjörn och 1998 var en valross på besök i halländska Åsa.

Kennet Lundin, docent i marinbiologi vid Göteborgs naturhistoriska museum menar att det troligen handlar om en hona eller en ung hane. Den är inte särskilt stor och har små betar.

Den mest berömda valrossen som skådats i Sverige är not den som Utter-Anders (Anders Olsson) på Rörö sköt i januari 1927 på ett skär i närheten av Rörö. Valrossen ifråga finns idag uppstoppad på Göteborgs naturhistoriska museum. Utter-Anders var jägare, fiskare och båtbyggare. Som jag minns det levde han främst på att jaga.

Valrossen på Göteborgs historiska museum. Bilden tagen av John W. Johansson. Licens: CC-BY 3.0

Valross

Normalt lever valrossar längre norrut kring Arktis. De lever i stora flockar vid kusten av arktiska öar och på isen runt nordpolen. Utanför parningstiden lever honor och hanar ofta separat. Det finns en stark hierarki som beror på storleken av huggtänderna (rossarna) och kropparna. Särskilt mellan hanarna sker många strider om eftertraktade liggplatser eller annat. När hotelser inte räcker slåss de med huggtänderna så att de får blodiga sår.

Vid parningstiden samlas bägge könen i stora flockar som sträcker sig över flera 100 km på kustlinjen med några tusen individer. Unga och svaga hanar trängs till utkanten. I genomsnitt går det 8 honor på en hane. Också här sker häftiga strider mellan hanarna.

Valrossar hittar sin föda i havet, vanligen på 10 till 50 meters djup. Därför dyker de ibland längre än 30 minuter men vanligen är de 2 till 10 minuter under vattenytan. Huvudsakligen lever de av musslor, snäckor och kräftdjur. Bytets skal bryts sönder med hjälp av tungan. Valrossar äter även fisk, och ensamma hanar tar sällsynt små exemplar av andra sälarter eller till och med mindre valar. Vid födosöket borstar de havsbotten med skäggen.

Typiskt för valrossen är dess två stora betar som kan bli upp till en meter långa. Betarna består av så kallad valrosselfenben och hos vuxna individer saknar de tandemalj. Även honan har betar men vanligtvis är hanens längre. I genomsnitt är hanen 300 cm och honan 260 cm lång. En vuxen hane väger omkring 1 000 kg (maximal 1 700 kg) och en hona ungefär 800 kg.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!