Ryska oligarker i fiskmjölsindustrin?

I sportfiskekretsar och miljökretsar med intresse för havsmiljö sprids just nu ett märkligt rykte om fiskmjöls- och fiskoljeindustrin. Nämligen att den skulle ägas av ryska oligarker och att svenska fiskare fångar fisk för dem. Det finns ingen som helst sanning i dessa påståenden. Svenska fiskare säljer fisk till i huvudsak två fiskmjölsfabriker, FF Skagen A/S i Skagen och TripleNine Thyborøn A/S som ägs av TripleNine Group A/S.

Huvudägare i TripleNine Group A/S är det norska företaget Koppernæs AS som i sin tur ägs av familjen Koppernæs. FF Skagens huvudägare är FF Skagen Fond. Det är en förening/stiftelse som ägs av de som är medlemmar i den. De flesta medlemmar är svenska yrkesfiskare men det finns även litauiska och danska delägare. Några ryska oligarker äger inte del i de två danska fiskmjölsföretagen.

Norge

En del svenska båtar landar ibland fångster från Nordsjön och Nordatlanten till fiskmjölsfabriker i Norge. De företag som driver fiskmjölsfabriker i Norge är TripleNine Vedde AS som ägs av TripleNine Group A/S, Pelagia AS som driver flera fiskmjölsfabriker, och Prima Protein AS. Pelagia har också fiskmjölsfabriker på Irland, Shetlandsöarna och i Storbritannien. I Norge finns dessutom fabrikstrålare som har fiskmjölsfabriker ombord. De tillverkar fiskmjöl av fiskrens.

Austevoll Seafood ASA som ägs av familjen Møgster äger 50% av Pelagia AS och Kvefi AS som är ett dotterbolag till Kverva AS äger 50%. Ägare av Kverva AS är Gustav Magnar Witzøe. Ägare av Prima Protein AS är familjerna Øglend och Hatteland. Några ryska oligarker finns inte som ägare i de norska fiskmjölsföretagen heller.

I Finland finns ett mindre fiskmjölsföretag som ägs av Wilhelm Liljeqvist och Henrika Enestam, i Estland finns ett litet kooperativt företag och i Litauen finns också ett mindre företag. På Island driver de flesta av de stora fiskeriföretagen också fiskmjölsfabriker och på Färöarna finns Havsbrun P/F som också är minoritetsägare i FF Skagen A/S. De isländska företagen såväl so det färöiska företaget har lokala ägare. Inga ryska oligarker i Baltikum, Finland, Island eller Färöarna heller.

Svenska yrkesfiskare levererar med andra ord ingen fisk till fiskmjölsföretag som ägs av ryska oligarker.

Rysk fiskmjölstillverkning

Det finns dock rysk fiskmjölstillverkning. Framförallt ombord på ryska fabrikstrålare som tillverkar fiskmjöl av fiskrens.  De flesta fabrikstrålare ägs av stora ryska fiskeriföretag som i flera fall ägs av oligarker. Ingen av dem finns dock på sanktionslistorna i något land. En del av företagen har säkerligen också fiskmjölsfabriker i land.

Gleb Frank som äger Russian Fishery Company LLC (RFC) är svärson till till Gennadij Timtjenko, en oljemiljardär som står nära Vladimir Putin och som finns med på sanktionslistorna.

Andra oligarker som äger fiskeriföretag är exempelvis Vitalij Orlov som äger Norebo Holding, Alexander Verkhovskij med Gidsrostroy, Gennadij Mirkorodskij och Dimitri Ozerskij som kontrollerar North-West Fishing Consortium (SZRK), Igor Jevtusjok och Valeri Ponomarev med Okeanrybflot, Maxim Petrusjin och Sergei Popov med Sigma Marine, Juri Prutkov med FEST-Group och Sergei Darkin med Tiger Group.

Ryssland är ingen större tillverkare av fiskmjöl och ryska oligarker har inget inflytande i världens eller Europas fiskmjölsindustri eller i handeln med fiskmjöl och fiskolja..

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!