Forskare ljuger i ansedd tidning

Mattias Sköld är forskare vid SLU Aqua i Lysekil. Forskning & Framsteg (F&F) är en välrenommerad tidning. I senaste numret uttalar sig Sköld om torsken i Skagerak och Kattegatt. Helt riktigt konstaterar han att torskbeståndet i Skagerak och Kattegatt kollapsat.

Han hävdar att det i Kattegatt skedde för cirka 20 år sen och det kan vara en rimlig bedömning även om jag nog anser att det skedde något senare. I Östersjön har det skett ännu senare. I Skagerak försvann dock den lokalt lekande torsken redan på 1980-talet.

Sköld har också rätt i att torskbestånden inte återhämtat sig. Men sen ballar han ur och sprider rena lögner.

Detta när han hävdar att det finns fisken som har stora bifångster av torsk. Det finns inget fiske som har stora bifångster av torsk.

Kräftfiske

Däremot har kräftfisket utan rist bifångster av torsk. Både i Kattegatt och Skagerak. De är dock i allmänhet inte stora.

Huvudproblemet i detta fiske är att danska kräfttrålare aldrig fiskar med rist. Lösningen är risttvång och kameror som registrerar fångsten så att det skapas en bättre bild av hur mycket det faktiskt fångas och att det kan räknas av från fiskemöjligheterna och kvoterna.

Även trålfisket av rödspätta i Östersjön kan ha bifångster av torsk liksom riktat fiske av rödtunga och rödspätta i Skagerak. Det finns dock även trålar som kan skilja på plattfisk och rundfisk så att fångst av torsk kan undvikas. Det finns trålar med en slags rist för det ändamålet men också trålar med en så kallad exkluder som fungerar i vissa sammanhang.

Räktrålning

Han sprider också rena lögner om räktrålare som fiskar utanför trålfiskegränsen inte använder rist. Sanningen är att det används rist i allt räkfisket. Rist måste användas. Sköld verkar inte ha koll på det han uttalar sig om.

Däremot kan räktrålare använda en tunnel med en fångstpåse (de fiskar då med stängd tunnel). De har fiskemöjligheter på fisk, däribland torsk, och så länge de inte fångat hela den mängd som de har fiskemöjligheter för kan de fånga och landa fisk. De torskar som är för små för att säljas måste också landas men det kan förekomma olagliga utkast då det innebär att de sparar fiskemöjligheter.

Grundproblemet i detta sammanhang är att det finns för många räktrålare. Lösningen är överförbara fiskerättigheter för att få ner antalet båtar och kameror som registrerar fångsten för att få bättre koll och bättre statistik.

Slutligen är det så att den torsk som fångas och landas i huvudsak är nordsjötorsk, dvs den leker i Nordsjön. Den fångas dock i Skagerak. Nordsjötorsken har fortfarande ett livskraftigt bestånd och där har inte skett nån kollaps.

Lögner och faktakoll

Inget blir dock bättre av att forskare sprider lögner så som Mattias Sköld gör i Forskning & Framsteg. Om han gör det av okunnighet bör han lära sig att inte uttala sig om saker han saknar kunskap om. Om han ljuger medvetet bör han få sparken.

Forskning & Framstegs redaktörer borde lära sig att kolla fakta bättre innan de publicerar artiklar och intervjuer. Det går inte att lita på forskare i fiskerisammanhang.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!