Miljövänlig scampi från Västervik

Pär Svärdson som grundat både Adlibris och Apotea har investerat i ett företag som ska odla miljö- och klimatvänlig räka i Västervik. Det är företaget Cresponix som har forskat fram en unik modell. Nu etablerar sin första svenska odling i större skala i Östersjöfabriken. Meningen är att odla räka som kan säljas som scampi. Landbaserad odling innebär att nedhuggning av mangroveskogar i tropiska länder för räkodling kan undvikas.

Delägare i Cresponix  AB är efter Svärdsons investering grundaren Mattias Djurstedt, Anders Kiessling genom Akvafarm AB, Sergio Zimmerman genom Zimmermann Aqua Solutions och Per Svärdson.

Anders Kiessling och en branschexpert från Brasilien, Sergio Zimmermann, har de senaste 10 åren utvecklat en landbaserad vattenbruksteknik. Tekniken är väl verifierad genom lång forskning och totalt 16 stycken kommersiellt etablerade Bio-RAS anläggningar i Sydamerika och Afrika. De goda resultaten både kring hållbarhet, ekonomi och produktkvalité som gavs i tropiskt klimat, blev grunden till Cresponix AB.

Ny odlingsteknik

Cresponix har nu tagit fram en variant av tekniken som kan fungera i ”kallare” klimat. Det öppnar upp försäljning av tekniken på marknader som EU, USA och Kina. Då räkorna behöver 30 graders vattentemperatur måste odlingen värmas upp. Detta görs genom att använda sig av spillvärme från en närliggande industri,

– Det känns verkligen roligt att vara med om att ta det här projektet till nästa nivå. När vi grundade Östersjöfabriken så hade jag en vision och det känns väldigt roligt att kunna ta den vidare och investera i en så välgrundad idé som den som teamet på Cresponix har, säger Pär Svärdson.

– Nu kan produktionen komma igång på riktigt efter mycket arbete och förberedelser. Vi har en ändamålsenlig lokal och stöd från våra investerare. Det känns som att vi hittat den fjärde spelaren till vårt dreamteam för framgång. Med Pär Svärdson ombord, mig – den unga entreprenören, forskaren samt industriexperten har vi ett dreamteam för framång, säger Mattias Djurstedt, VD i Cresponix. Vi har även rekryterat en världsexpert på yngelkläckeri från Brasilien som kommer att ansluta under hösten.

Om Östersjöfabriken

På kajen i Västervik ligger en fastighet där Sweden Pelagic tidigare haft en anläggning för sill och skarpsill för djurkonsumtion, men pga minskad efterfrågan beslutade man lägga ner produktionen och sälja fabriken. Genom ett samarbete mellan Ecopelag AB och Västkustfisk SVC AB kan verksamheten fortsätta i mindre skala. Samarbetet öppnar upp för hantering av flera produkter från Östersjön med förutsättningen att de främjar miljön.

Läs mer:

Techmiljardär köper fiskfabrik

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!