Pigghaj (Squalus acanthias) har blivit så vanligt i svenska vatten att det nu återigen införts möjligheter att fiska och landa pigghaj. Det har varit förbjudet i 12 år. Vilket lett till att beståndet återhämtat sig. Till den grad att fiskeförbudet skapat problem.
Under ett par år har pigghaj utgjort ett stort problem i det småskaliga fisket genom att bifångsterna varit stora vid fiske av andra arter men samtidigt har det varit förbjudet att landa dem. Istället har det funnits en skyldighet att kasta ut dem.
Men från den 1 januari 2023 blir det ändring på det området. Nu kan pigghaj landas igen efter ett beslut av EU:s ministerråd som följde efter att ICES rådgivning gett utrymmer för fiske. Svenska yrkesfiskare har en kvot på totalt 793 ton under 2023.
I GP uttalar sig SFPO:s ordförande Peter Ronelöv Olsson mycket positivt om detta:
Peter Ronelöv Olsson är ordförande för Sveriges fiskare producentorganisation, SFPO. Han tycker det är bra att fångstkvoter är tillbaka.
– Jag är jättenöjd. Vi vill gärna ha samma rättigheter och förhållanden som våra grannländer, säger Ronelöv Olsson.
Från Havs- och vattenmyndigheten har Karin Linderholm uttalat sig:
Linderholm säger att beståndet av pigghaj är i relativt bra skick och att Internationella havsforskningsrådet nu därför gett EU grönt ljus för införandet av pigghajskvoter.
– Som vi har förstått och sett i vår data så har det funnits många pigghajar längs svenska västkusten och det har förekommit en del fångst det senaste året.
De nya kvoterna ligger alltså på 793 ton, men kan komma att öka gradvis, säger Karin Linderholm.
– Vi vill inte ha för höga kvoter för att inte äventyra beståndet. Men vi kommer att följa läget noggrant och öka nivåerna gradvis.
Läs mer:
- ICES vill tillåta fiske av pigghaj
- Pigghaj borde få fiskas och landas
- Att pigghajar måste kastas ut är ett problem
- Pigghaj ska kastas ut och får inte landas
- Pigghaj – Sveriges vanligaste haj?
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.