Inget tillstånd för laxodling i Kungshamn

Det stora laxodlingsprojektet i Säffle som har förankring i den svenska storkapitalet i Stockholm fått tillstånd till laxodling utan några större problem. Däremot har det visat nästan helt omöjligt för det betydligt mindre laxodlingsprojektet Smögenlax med förankring i fiskerikretsar och Bohusläns skärgård att få tillstånd. Återigen har nämligen Smögenlax fått avslag på sin ansökan om en landbaserad laxodling i Kungshamn:

– Det kom oväntat, vi hade den här gången väntat oss att få ett tillstånd, säger Joel Oresten, styrelseordförande i Smögenlax och en av de drivande personerna bakom projektet, till P4 Väst.

Han fortsätter att berätta för radiokanalen att man nu hämtat sig från den första besvikelsen och att de tänker överklaga domen. Han berättar vidare att bolaget kan komma att etablera sig utanför Sverige i stället.

Investerare

Största investerare i Reocean AB som står bakom satsningen i Säffle är storföretag och den europeiska banken EIB. Största investerare i Smögenlax Aquaculture AB är Astrid Fiske AB. Ett bolag med huvudkontor på den lilla ön Rörö, Det saknar helt koppling till det svenska storkapitalet i Stockholm. De har också investerat i laxodlingar i Danmark. Sannolikt blir det väl nu inget av laxodlingen i Kungshamn. Bolaget flyttar kanske hela sin satsning på fiskodling till Danmark.

Rent generellt är det känt att det är mycket svårare att få tillstånd till fiskodling i Region Västra Götaland än i andra län som exempelvis Värmland eller Skåne. Smögenlax är långtifrån den enda landbaserade fiskodling som fått problem med Länsstyrelsen i Västra Götaland och olika miljödomstolar.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!