Var befinner sig den svenska pelagiska fiskeflottan just nu

Det stora svenska pelagiska trålarna befinner sig i huvudsak på fiske i Östersjön. Få av dem nära kusten och bara tre stycken verkar fiska i Bottenhavet (en av dem är på väg dit), GE 49 Arcadia, SM 53 Glomskär och GG 218 Västfjord. Dessa tre är bland de mindre av de stora pelagiska trålarna. Fisket verkar i huvudsak inriktat på skarpsill då det är vad de i huvudsak landat så långt.

Under januari har dock de flesta båtar främst fiskat skarpsill i Nordsjön och fisket i Östersjön verkar ha påbörjats denna eller förra veckan. Detta gäller inte de båtar som alltid fiskar i Östersjön som SM 53 Glomskär, GE 49 Arcadia, SIN 50 Laguna, SIN 602 Courage och VY 242 Vestland. De båtar som fiskar i Bottenhavet fiskar dock i huvudsak sill.

Kvotbåtar som GG 850 Odeskär och båtar som i praktiken slutat med fisket eller bara fiskar nån eller några månader om året som GG 683 Rön och GG 690 Vingasand ligger i hamn. När det gäller flera av de företag som har två båtar så ligger oftast en i hamn. Exempelvis GG 330 Carmona, S 206 Ahlma West och GG 229 Clipperton.

SIN 602 Courage.

Stora pelagiska båtar, namn, var båten finns just nu
 • GE 49 Arcadia, Bottenhavet
 • GG 64 Astrid Marie, Öresund på väg mot Skagen
 • GG 206 Ahlma, Östersjön öster om Oxelösund
 • GG 207 Torland, Östersjön öster om Öland
 • GG 218 Västfjord II, Östersjön väster om Gotska Sandön på väg mot Bottenhavet
 • GG 229 Clipperton, Donsö
 • GG 330 Carmona, Ängholmen (Rönnäng)
 • GG 683 Rön, Fiskebäck
 • GG 690 Vingasand, Fiskebäck
 • GG 778 Lövön, Östersjön öster om Öland
 • GG 850 Odeskär, Vrångö
 • SIN 50 Laguna, Simrishamn
 • SIN 602 Courage, Simrishamn
 • SM 53 Glomskär, Norrsundet
 • VY 242 Vestland, Östersjön öster om Gotland
 • AS 202 Neptun, Skagen
 • KL 870 Ieva Simonaityte, utanför Senegals kust
 • KL 872 Simonas Daukantas, utanför Senegals kust
 • L 106 Monsun, Donsö
 • L 421 Cadiz, Thyborøn
 • NC 336 Kristin, Östersjön söder om Skåne på väg till Ystad
 • S 144 Themis, Östersjön nordöst om Bornholm
 • S 204 Tor-ön, Skagen
 • S 205 Ceton, Östersjön öster om Öland
 • S 206 Ahlma West, Skagen
 • S 264 Astrid, Nordsjön väster om Nederländerna
 • S 438 Bristol, Skagen
 • S 464 Stella Nova IX, Östersjön öster om Öland
 • Nordic, Agadir i Marocko
 • Zander 2, Agadir i Marocko
Mindre båtar

När det gäller de mindre båtarna så befinner sig GG 39 Rossö och GG 840 Svanen i Östersjön öster om Småland. FN 267 Emilie befinner sig Nexø på Bornholm. Det är andra året i rad som GG 39 Rossö och GG 840 Svanen fiskar i Östersjön. Både två dess båtar fiskar för det mesta kräfta i Skagerak och Kattegatt.

Kvotbåten GG 158 Nimrod som befinner sig i Fiskebäck medan kvotbåten GG 1226 Clippfjord befinner sig på Donsö. Även kräfttrålarna GG 210 Vera C som ligger i Donsö hamn och GG 77 Falken som ligger i Fiskebäck är att betrakta som kvotbåtar i det pelagiska systemet.

I Östersjön har vi KR 59 Solana som befinner sig i Byxelkrok, NG 6 Vegas i Oxelösund, SG 40 Miraculix i Östersjön öster om Simrishamn, SG 73 Saga och SG 64 Vågskär i Nogersund, VK 190 Scanö i Östersjön öster om Södermanland, VY 21 Axelia i Ronehamn, VY 33 Britton och VY 43 Viken i Östersjön öster om Gotland och VY 76 Boköland i Klintehamn. NG 7 Cecilia som befinner sig utanför Oxelösund bedriver väl sannolikt också pelagiskt fiske i Östersjön. De i detta stycke nämnda båtarna fiskar bara i Östersjön.

Det finns också ytterligare några mindre båtar som ägnar sig åt pelagiskt fiske som exempelvis KA 10 Tammerfors och KA 38 Stjärnfors men de tycks inte ha någon AIS så det går inte att kontrollera var de är. Troligen ligger de still i hamn då de fiskar med snörpvad en mycket kort period under året.

Källor. Fiskeristyrelsen, Marinetraffic

Var fanns båtarna tidigare:
Förklaring av bokstäverna i båtnumren
 • AS = Århus
 • FN = Fredrikshamn
 • GE = Gävle
 • GG = Göteborg
 • KA = Karlskrona
 • KL = Klaipeda
 • KR = Kalmar
 • L = Thyborøn (Lemvig)
 • NC = Cuxhaven
 • NG = Nyköping
 • S = Skagen
 • SG = Sölvesborg
 • SIN = Simrishamn
 • SM = Stockholm
 • VK = Västervik
 • VY = Visby
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!