Gullak Madsen har sålt Rederiet Ruth

Gullak Madsen som är 77 år gammal  har sålt sitt fiskeriföretag Rederiet Ruth A/S till familjen Magnusen. Företagen Beinur A/S (familjen Tindskard) och AB Ocean ApS (familjerna Tindskard och Magnusen) har köpt en del av fiskerättigheterna:

– For os, har der efter brexit været to veje at gå. Enten at nedjustere, eller at investere. Vi tror på fremtiden for fiskeriet og vi tror på at markedet for sunde, bæredygtige og klimaeffektive proteiner fortsætter med at vokse. Derfor er vi gået ind i den her handel. Det er en nødvendig investering i vores virksomheds fremtid, fortæller Fridalvur Tindskard, en af ejerne i Hirtshalsrederiet Beinur.

Troligen måste dock en del av fiskerättigheterna säljas till andra för att de ska undvika att överträda koncentrationsreglerna i det danska fisket.

HG 264 Ruth. Bild: Karstensens Skibsværft

Konsekvensen är att familjen Magnusen inte behöver skaffa sig nån ny båt som ersättning för den sen länge sålda HG 265 Asbjørn utan de kan överta driften av HG 264 Ruth:

– Ruth er et fantastisk smukt skib. Gullak, familien og folkene på Karstensens Skibsværft i Skagen har skabt et af verdens mest moderne og avancerede fiskefartøjer. For os betyder Ruth en meget betydelig opgradering af evnen til at levere fisk af højeste kvalitet, på en så sikker, skånsom og klimaeffektiv måde som overhovedet muligt. Det er er helt afgørende for at være konkurrencedygtige på markedet for pelagisk fisk i Nordatlanten, siger fiskeskipper Fridi Magnusen fra rederiet Asbjørn.

Gullak Madsens arvtagare

Gullak Madsen har bara döttrar och de vill eller kan inte över verksamheten. Madsen menar att det beror att den som ska vara delägare i ett fiskeriföretag måste arbeta ombord och att kvinnor är för svaga för att göra det. Ärligt sagt verkar det vara en orimlig kritik  för det finns ju kvinnor som äger fiskebåtar. Exempelvis Elin Vigarsdottir Tindskard som äger HG 281 Elin ApS som har fiskebåten S 281 Elin ApS och Lise Bjørn Jørgensen i Rederiet Isafold A/S med HG 333 Isafold.

Och om det inte fanns ett krav på att den som äger fiskebåtar och fiskerättigheter skulle arbeta i fiskeriföretaget så skulle det kunna bli så att internationella storföretag köpte upp det danska fisket på samma sätt som delvis skett i Tyskland. Madsens kritik kan inte anses vara seriös.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!