Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Roth

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla större pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Detta inlägg handlar om ett fiskeriföretag som inte ägs av svenska yrkesfiskare utan av barnen till en svensk affärsman med långvariga fiskeriintressen, Magnus Roth. Han har tidigare bott bland annat i Norge och Hong Kong och haft ägarintressen i stora ryska fiskeriföretag. Sen flera år tillbaka äger han istället ett litauiskt företag och är skriven i Norge men enligt uppgifter i internationell ekonomisk media bor han i Schweiz.

Det litauiska företaget heter Baltlanta UAB och moderbolaget är troligen Tamaro Invest SLU i Spanien (Kanarieöarna). Ägare av Tamaro Invest SLU är idag Axel Leonard Norstrøm Roth, Oda Norstrøm Roth och Cathrine Norstrøm. De två förstnämnda är barn till Magnus Roth. I Norge äger Tamaro Invest SLU bland annat ett rederiföretag. I Sverige äger Magnus Roth och dottern Oda Norstrøm Roth en hästgård och ett fatsighetsbolag. Något som dottern också äger i Norge. Axel Leonard Norstrøm Roth för sin del styrelsemedlem i ett par andra företag i Norge med koppling till offshorebranschen.

Det litauiska företaget äger minst två stora pelagiska fabrikstrålare, KL 870 Ieva Simonaityte och KL 872 Simonas Daukantas. Båda bedriver fiske utanför Västafrikas kust. Under den undersökta perioden har de fiskat i marockanska, västsahariska och mauretanska vatten. KL 872 Simonas Daukantas har i år också fiskat utanför Chiles kust. Båda fiskebåtarna sköts av det nederländska storföretaget Parlevliet en Van der Plas B.V.

Utanför den västafrikanska kusten fiskas hästmakrill, spansk makrill, sardiner och sardineller. Utanför den chilenska kusten troligen chilensk taggmakrill med mera. Fångsterna bearbetas ombord och blir filéer, fiskmjöl, fiskolja med mera.

KL 870 Ieva Simonaityte

KL 872 Simonas Daukantas

Chile och KL 872 Simonas Daukantas.

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!