Roth – affärsman med litauiska fiskeriintressen

Magnus Roth är en svensk affärsman som idag äger ett större fiskeriföretag i Litauen, Baltlanta UAB. Han är idag bosatt i Norge. Tidigare var han en av delägarna i det jättelika ryska fiskeriföretaget Norebo som idag enbart ägs av Vitalij Orlov. Han var tidigare också ägare av flera företag i Norge men de ägs numera i allmänhet av hans barn Axel L Norstrøm Roth och Oda Norstrøm Roth samt Cathrine Norstrøm (fru eller tidigare fru). Bland annat genom det spanska bolaget Tamaro Invest SLU som tycks ha Cathrine Norstrøm och Axel L Norstrøm Roth som ägare.

Tamaro Invest SLU har dessutom fusionerat med Lispa Holding SL som tidigare var ett centralt bolag i Magnus Roths företagssfär. Alla familjemedlemmar tycks idag leva i Norge. Det är möjligt att Tamaro Invest SLU också äger Baltlanta UAB då detta bolag tidigare ägdes av Lispa Holding.

Det finns också ett bolag i skatteparadiset Nederländska Antillerna med namnet Tamaro Investments NV. Om det har någon koppling till familjen Roth är oklart men det förefaller väl sannolikt att det är kopplat till Tamaro Invest SLU.

Eventuellt äger Magnus Roth också Three Towns Capital Ltd i Hong Kong men mer sannolikt är det så att bolaget kan vara upplöst. Det ägde tidigare Lispa Holdings SL.

Baltlanta UAB äger de två stora fabrikstrålarna KL 870 Ieva Simonaityte och KL 872 Simonas Daukantas som båda är på 7 765 bruttoton. De fiskar utanför västafrikas kust i senegalesiska, mauretanska, västsahariska och marockanska vatten efter bland annat sardin och taggmakrill. De två fabrikstrålarna sköts av den stora nederländska fiskerikoncernen Parlevliet & van der Plas BV.

Norge

Med tanke på att hela familjen Roth numera tycks bo i Norge och huvudsakligen vara verksam i Norge kanske de numera ska betraktas som norska företagare och inte svenska även som de kanske är svenska medborgare. Dessutom har ju Magnus Roths fiskeriverksamhet minskat steg för steg och kanske är det att förvänta sig att den avvecklas helt med tiden.

Verksamheter som familjen Roth genom Tamaro Invest SLU äger i Norge inkluderar Canomaro Oilservice AS, Canomaro Shipping AS och Canomaro Real Estate AS. Canomaro Oilservice AS äger för sin del en tredjedel av Rem Offshore AS som i övrigt ägs av familjen Remøy. Canomaro Shipping äger en minoritetsandel på 10% i Nordic Shipowning 1 AS och Nordic Handysize III AS. Oda Roth äger för sin del Norproperty Invest AS som äger 50% av Sæter Eiendom AS och Axel L Norstrøm Roth äger Oleca AS. De norska företagen är engagerade i rederibranschen och offshoreindustrin. I Sverige äger Magnus Roth företaget Stall Englagaard AB.

KL 872 Simonas Daukantas. Bild: Baltlanta

Läs mer:
Läs också:
Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!