Var de pelagiska fiskeriföretagen fiskar – Zandic

Med hjälp av Global Fishing Watch har jag kunnat kartlägga var alla större pelagiska svenska fiskebåtar fiskat mellan den 1 juli 2021 och den förste juli 2023. Zandic Management och Trading AB är ett fiskeriföretag i Högen vid Fiskebäck som ägs av familjen Kjellberg.

Företaget har enligt sajter som allabolag.se och merinfo.se har de dotterbolaget Nordic Fish Ltd. Förmodligen är det ett företag i Belize om det överhuvudtaget finns. Det enda företag med det namnet jag har kunnat hitta är dock ett bolag i Hong Kong som registrerades i år. Det är troligen inte samma företag.

Zandic Management och Trading AB hyr ut personal till fiskeriföretag i Marocko. Dessutom verka de ha mangamentansvar för fiskebåtar i Marocko. Två båtar kan knytas till företaget, Zander 2 och Nordic.  Den ena har tidigare ägts av ett isländskt dotterbolag till Zandic och den andra har jag träffat ägarna ombord på för några år sen när den låg i Fiskebäck. Troligen är bolaget som äger de två pelagiska trålarna ett företag vid namn Zandic Maroc Sarl. Ägare är sannolikt familjen Kjellberg.

De två trålarna fiskar främst sardiner men även ansjovis, spansk makrill och sardineller. Det mesta går till fiskmjölsindustrin men en sökning på internet ger vid handen att det också tycks kunna förekomma att Zandic Maroc säljer fisk till fiskberedningsfabriker för tillverkning av fiskprodukter för konsumtion.

CNA 5261 Zander 2

CNA 5129 Nordic

Läs mer:
Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!