Konstvågen – konstutställning på Öckeröarna

Konstvågen är en förening och ett arrangemang som ordnas av samma förening ute på öarna i Öckerö kommun. Det är framförallt måleri som ställs men även textilkonst, skulpturer i mindre skala och en dansföreställning. Många av konstnärerna är sommargäster, men en del bor på öarna och en del av de som är sommargäster härstammar från öarna.

Dansföreställningen ordnas på Burö, en mindre ö utan fastboende. Anledningen till det är att Gun Lund som är koreograf och dansare och hennes man Lars Persson har sitt sommarhus på ön. Lars Persson är dessutom ordförande i Kulturföreningen Konstvågen medan Gun Lund är kassör. Gun Lund och sonen Olof Persson driver dessutom 3:e Våningen i Klippan i Göteborg. 3:e våningen består av utställningshall, scen, studio, butik och dansbibliotek.

2023 deltar totalt 104 utställare i arrangemanget. De flesta återfinns på de stora öarna, Hönö,  Öckerö och Björkö. På några mindre öar, Fotö, Hälsö och Rörö finns också utställare.

Den som tar sig ända till Rörö kan dessutom få se ett av skärgårdens vackraste nybyggda hus. Det är ritat av min bror Albert Svensson som är född på Rörö (jag är förstås också född där, fast i mitt fall på sjukhus). Huset han ritat står dessutom inom synhåll från det hus (kafét kallat) där vi föddes.

Dessutom finns ett av skärgårdens äldsta hus på ön, krogen i Apelvik som ägas och bebos av en kusin till min mamma som också bor på Rörö. I ett hyreshus. Observera att det handlar om privatägda hus som inte kan besökas utan bara beskådas på håll. På toppen av öns bebyggelse finns också ett antal nybyggda hus som hyrs ut eller ska hyras ut till barnfamiljer.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!