Sveriges Radios inkompetenta journalister

Fiskareföreningen Norden har tagit fram en räktrål som ska spara bränsle. Men i Sveriges Radio hävdar de att Fiskeriföreningen Norden tagit fram en ny räktrålare som ska spara bränsle. Uppenbarligen vet radiojournalisten inte vad en trålare är. De verkar inte veta skillnaden på en trål och en trålare. Inkompetensen och okunnigheten är förbluffande. Det är kanske inte så allvarligt i detta fall men det är avslöjande.

GG 840 Svanen. En trålare.

Så en liten förklaring för den journalist som mot förmodan läser detta.

Trålare är en fiskebåt, ett fiskefartyg, som fiskar med ett redskap som heter trål. En trål är strut av nät som används för att fånga fisken. Det kan vara en bottentrål (en trål som fiskar bottenlevande arter vid botten) eller en flyttrål (en trål som fångar arter som lever längre upp i havet och inte rör botten).

Exempel på en trål. Bild: Havs- och vattenmyndigheten.

Detta lilla exempel på hur journalister rapporterar om fiske visar på den utbredda inkompetens som finns bland journalister när det gäller fiske. Och det visar att det inte går att lita på nåt som journalister i vanlig media får för sig att skriva i tidningar eller säga i radio eller TV.  Det finns enstaka journalister som har koll. Men de är undantagen som bekräftar regeln. Lita därför inte på nåt som vanlig media rapporterar om fiske. Speciellt gäller det media baserad i Stockholm och journalister baserade i Stockholm. De är ofta sanslöst okunniga och dessutom sprider de ofta och på grund av sin okunnighet rena lögner.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!