Hysteriskt okunnigt om fiske i Expressen

En kollektiv ledare i Expressen är den senaste av alla okunniga och lögnaktiga artiklar om fiske som producerats av svensk media. Det är riktigt att det finns dåligt med sill/strömming vid Norrlandskusten på våren. Det är inte heller första gången det varit dåligt med strömming vid kusten under våren. Så var det också under 1960- och 1970-talen. Då fiskades strömming för tillverkning av surströmming på hösten. Det går att göra även idag.

Klimatförändringar

I Bottenhavet sker det regelbundet växlingar mellan perioder med huvudsakligen vårlekande sill och perioder med huvudsakligen höstlekande sill. Det är bara för yrkesfisket att anpassa sig. En anledning till att den vårlekande sillen minskat denna gång har konstaterats vara klimatförändringar.

En allt varmare Östersjö gör att leken misslyckas för den vårlekande sillen (strömmingen). Följaktligen minskar beståndet av vårlekande sill. Dessa förändringar har inget med fisket att göra och det finns heller inga forskningsresultat som kan vis att det beror på fisket. Däremot finns det forskningsrapporter som kan visa att det beror på klimatförändringar. Expressens ledarredaktion svamlar när de påstår att fisket skulle vara orsaken till att det idag främst finns höstlekande sill.

Beståndsstorlek

Beståndet av sill i Östersjön har visserligen minskat med 80% sen 1970-talet (men det har inget med situationen i Bottenhavet att göra vilket Expressens ledarredaktion tycks tro). Minskningen av sillbeståndet i Östersjön skedde på redan på 1970-talet. Då fanns inga kvoter och inga som helst begränsningar av fisket.

Minskningen då orsakades med all sannolikhet av fisket. På den tiden fanns dock inga stora fiskebåtar av dagens modell utan bara små båtar. Att det skulle vara stora fiskebåtar som är problemet är totalt felaktig. Sen 1990-talet har beståndet inte minskat i Östersjön. Expressen ledarredaktion har noll koll.

Kustkvoten

Det finns idag också en särskild kvot, kustkvoten som är reserverad för små båtar. Den fiskas inte upp. Ändå har småbåtarna inte fiskat mindre i år än förra året eller året innan dess. Kvoten för småbåtarna är 1 500 ton i Bottenhavet. De brukar fiska ungefär 400 – 500 ton per år. De har enligt den statistik som finns inte haft svårt att fånga fisk. Men ändå fiskar de inte upp sin tilldelade kvot. Att då avsätta en större kvot till småbåtarna är helt orimligt. De använder ju inte den de har.

Den stora anledningen till att småbåtar inte fiskar upp sin kvot är att sill/strömming från Östersjön på grund av miljögifter inte går att sälja till konsument. Om detta verkar Expressenredaktionen ha noll kunskap.

Trålning

Slutligen så är det också så att nästan alla små fiskebåtar som fiskar sill/strömming är trålare. Även de som fiskar för surströmmingsindustrin. Utan trålning skulle det i stort sett inte bli nån surströmming alls. Det skulle inte heller bli nån Kalix löjrom, inga räkor, inga kräftor och ingen fisk. Dessutom skulle det nästan inte finnas nåt fiske kvar i Sverige överhuvudtaget.

Det förslag som Expressens ledarredaktion lägger fram om totalt trålförbud är så urbota dumt att det inte finns ord. De har uppenbarligen ingen som helt aning om hur svenskt fiske ser ut.

Expressens ledare är dumheten och okunnigheten uttryckt i text. Ofattbart okunnigt och totalt lögnaktigt.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!