Tidningen ETC missförstår rapport om fiske

En undersökning ledd av Global Fishing Watch visar att en stor del av världens fiske inte redovisas och inte syns i de system som ska följa fisket i världen såsom AIS. Myndigheter kan oftast följa en större del av fiskeflottan då de också har tillgång till icke-publika system som VMS. De andra deltagarna i undersökningen är University of Wisconsin-Madison, Duke University, UC Santa Barbara och SkyTruth.

Nån på ETC har läst en artikel i Guardian om rapporten och totalt missförstått delar av rapporten vilket också journalisten på Guardian också verkar ha gjort. Rapporten är publicerad i tidningen Nature.

Rapporten handlar om industriellt användande av havet vilket i detta fall inkluderar vindkraft, oljeutvinning och allt fiske. Dvs det handlar inte alls om det som menas med industrifiske vilket ETC (och Guardian-journalisten) tror utan också om konsumtionsfiske och en stor del av det lokala småskaliga fisket (exempelvis kräftfiske och räkfiske i Europa). Allt fiske där båtarna förväntas ha AIS-sändare och/eller VMS-sändare för spårning är alltså inkluderat. Industrifiske är enbart fiske för fiskmjöls- och fiskoljeindustrin.

En stor del av fiskeflottan syns inte

Den delen av fiskeflottan som inte syns på med hjälp av publika spårningssystem kallas för ”den mörka flottan”. Denna fiskeflotta består i huvudsak av mindre fiskebåtar i Asien. I Asien har undersökningen kunnat visa på att fiskeflottan består många fler fiskebåtar den kan som följas genom publika källor. Bara 22% av båtarna i Asien är möjliga att följa med hjälp av AIS. Det är i huvudsak de stora båtarna som går att följa med AIS. Med de mindre är det sämre beställt.

I Nordamerika är det allra sämst. Där går bara 17% av alla fiskebåtar att följa med AIS. I Afrika är det 22%, Sydamerika 23%, Australien 25%.

I Europa stämmer dock de data som framkommit i undersökningen mycket bättre med de data som är offentligt tillgänglig genom elektronisk och publik information. 61% av den europeiska fiskeflottan går att följa med AIS. Även i Europa är det främst de större båtarna som kan följas med hjälp av AIS.

Rapporten handlar inte alls bara om industrifiske som ETC påstår. Inte heller säger den något om myndigheternas kontroll över fisket då myndigheter främst använder system som inte är publikt tillgängliga som VMS. Utan den handlar om hur mycket av fisket som går att följa via publikt och offentligt tillgängliga datakällor såsom AIS.

De allra flesta fiskebåtar, små fiskebåtar, har inte AIS. Det gäller i hela världen. Det är de båtarna som inte går att följa genom publika källor. Myndigheterna i många länder som exempelvis USA, Kanada, Australien och de europeiska länderna kan följa dem ändå. Via andra system som inte är publika. Den biten tycks ETC ha noll koll på.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!