Överfiske i Nordatlanten

De så kallade kustländerna verkar fortfarande inte kunna nå en överenskommelse om fördelningen av makrill, kolmule (blåvitling) och NVG-sill (atlantoskandisk sill), ens efter flera förhandlingsrundor, rapporterar det färöiska mediet KvF. Kustländerna i detta fall är Färöarna, Grönland, Island, Storbritannien, Norge, Ryssland och EU. Resultatet är överfiske i Nordatlanten.

Tvisterna om fördelningen av den totala rekommenderade kvoten har lett till att länderna satt sina egna kvoter oberoende av varandra. Till exempel har Island i år tilldelat en makrillkvot på cirka 120 000 ton, inklusive cirka 9 000 ton som inte fångades förra året. Färöarna har satt sin makrillkvot till 65 000 ton.

Denna pågående oenighet har lett till betydande överfiske. Fångsterna har i genomsnitt varit 40 procent över rekommenderade kvoter sen 2010. Ett tydligt överfiske i Nordatlanten alltså.

I september förra året rekommenderade Internationella Havsforskningsrådet (ICES) att den totala makrillfångsten 2024 inte skulle överstiga 740 000 ton. Det är fem procent mindre än rekommendationen för 2023. Ändå fångades 1,1 miljoner ton makrill 2023. Något som motsvarar 47 procent mer än ICES rekommendation. Situationen är ungefär densamma för kolmule och NVG-sill.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.