Backebåtar i Ålesund

Backebåtar i Ålesund. Backebåtar eller långrevsbåtar är nåt som i praktiken inte längre finns i Sverige. En gång i tiden var de vanliga i mellersta Bohuslän och på Listerlandet. I Bohuslän användes de till långafiske långt ut i Nordsjön och Nordatlanten. På Listerlandet användes till laxfisk och torskfiske.

De sista backebåtarna i Bohuslän slutade fiska för decennier sedan och den allra sista är numera skrotad. På Listerlandet försvann de för att torsken försvunnit och torskfisket stoppats. I Norge där de fortfarande är vanliga kallas backefiske för linfiske. De används för fiske av framförallt torsk men även av en del annan fisk. Dagens backebåtar har få likheter med andra fiskebåtar och nästan inga likheter med äldre tiders backebåtar.

Borgundfjorden och Ålesund

Jag tog bilderna både inne i Ålesund och vid den båttur som tog oss in i Geirangerfjorden via Borgundfjorden och Storfjorden. Varven fanns i Borgundfjorden och på varevn fanns en flera backebåtar som var inne för underhåll. Däribland M-123-A Geir, M-50-SA Fiskenes, M-1-G Veidar som alla är från Ålesunds kommun. och en färöisk båt, KG 7 Jakup B från Klaksvik.

M-123-A Geir på 3 427 bruttoton ägs av HP Holmeset AS, M-40-SA Fiskenes på 902 brt ägs av Fiskenes AS och M-1-G Veidar på 2 195 bt ägs av Veidar AS.

M-123-Geir

M-123-Geir på varv i Borgundfjorden.

M-40-SA Fiskenes

M-40-SA Fiskenes vid varv i Borgundfjorden.

M-1-G Veidar

M-1-G Veidar på varv i Borgundfjorden.

KG 7 Jakup B

Färöiska KG 7 Jakup B på norskt varv.

Inne i Ålesund hittade jag M-345-A Storegg på 320 bruttoton. Ägare är Storegg AS. Dessutom såg jag M-505-HØ Leinebris passera på lite avstånd. M-505-HØ Leinebris är på 2 405 bruttoton och hemmahörande på Averøy. Den ägs av Urvaag AS.

M-345-A Storegg

M-345-A Storegg i hamn i Ålesund.

M-505-HØ Leinebris

M-505-HØ Leinebris passerar på håll.

Torsk och annan fisk som fångas med backor anses var av en högre kvalitet än trålfångad fisk.

Några fler bilder finns på mitt pixelfedkonto.

Läs också:

Ett svar på “Backebåtar i Ålesund”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.