Kvotråden för Nordatlanten – minskning för makrill och kolmule

Kvotråden för Nordatlanten innebär en minskning för makrill och kolmule (blåvitling). Internationella havsforskningsrådet (ICES) har presenterat sitt kvotråd för norsk vårlekande sill (NVG-sill), kolmule, makrill och västlig hästmakrill (taggmakrill) för 2025. Brist på internationella överenskommelser och fiske över ICES råd, dvs mer än vad som anses hållbart, är ett problem både för makrill, NVG-sill och kolmule. Det är liten chans att kvotråden för Nordatlanten kommer att efterföljas.

Makrill. ICES kvotråd.

Makrill

För makrill innebär rådet en kraftig minskning den lägsta kvoten sedan 2013. ICES rekommenderar en kvot på 576 958 ton för makrill 2025. Det är en minskning med 22 procent jämfört med rådet för 2024. Dessutom är det en minskning med 40 procent jämfört med den rapporterade fångsten 2024.

2014 uppskattades lekpopulationen av makrill till över 7 miljoner ton. År 2024 är det uppskattade lekbeståndet mindre än 2,8 miljoner ton. ICES påpekar att fiskdödligheten i makrill har ökat kraftigt de senaste åren och nu ligger långt över försiktighetsnivån (FMSY), samtidigt som rekryteringen varit dålig.

Makrillen i Nordatlanten räkans som ett enda stort bestånd och det betyder att rådet har betydelse även för svenska fiskare och omfattar makrillen i Nordsjön och Skagerak.Makrillfisket har dock en ganska lite betydelser för svenska yrkesfiskare jämfört med andra länderr yrkesfiskare.

Överfisket av makrill i Nordatlanten  är ett hot inte bara mot makrillen utan även mot tonfisk liksom späckhuggare och andra valar. Överfisket beror främst på att länder som Grönland, Island och Färöarna vägrar att acceptera internationella överenskommelser. Liksom att länder som EU, Norge och Storbritannien är ovilliga att ge de mindre länderna del i makrillkvoten. De mindre länderna bestämmer därför kvoter helt som de själva vill.

NVG-sill

ICES rekommenderar att fångsterna av norsk vårlekande sill (NVG-sill) inte får överstiga 401 794 ton. Det är en ökning med tre procent jämfört med rådet för 2024. Det är dock tio procent lägre än fångsten 2024. Lekbeståndet av NVG-sill ligger knappt under försiktighetsnivån 2024 och något lägre år 2025. Två starka årsklasser,  2021 års klass och 2022 års klass är dock på väg att bli viktiga för fisket men i det sdenare fallet först år 2026.

Svenska yrkesfiskare deltar i fisket av NVG.sill i Norska havet och rådet har därför också betydelse för svenska yrkesfiskare.

Kolmule

För kolmule (blåvitling) är den rekommenderade kvoten 1 447 054 ton för 2025. Det är fem procent lägre än rådet för 2024. Dessutom 23 procent lägre än den redovisade fångsten 2024. Svenska yrkesfiskare har ganska stora fiskerättigheter för kolmule men de byter i allmänhet bort dem mot fiskerättigheter för sill. De deltardock i kolmulefisket med danskflaggade båtar.

Västlig hästmakrill

För det västliga betsåndet av hästmakrill (taggmakrill) rekommenderar forskarna en kvot på 75 545 ton år 2025. De senaste två åren har det kommit råd om nollfångst för västlig hästmakrill. Svenska yrkesfiskare deltar normalt inte alls i detta fiske.

En metodrevidering har dock genomförts för västlig taggmakrill 2024. Här har bland annat referenspunkterna uppdaterats och det har lett till att ICES inte längre rekommenderar nollfångst. Kvotråden för 2025 ligger på samma nivå som de som gavs för 2020, 2021 och 2022.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.