Trålförbud i Kattegatt – slutet för kräftfisket?

Det menar danska fiskare som protesterar i olika medier och som skapat en grupp på facebook. Men det är naturligtvis bara skitsnack. I Sverige fiskas en stor del av kräftorna med bur och det finns inget som hindrar att danska kräftfiskare också byter bottentrål mot bur. Burfisket har många fördelar gentemot kräftfiske med bottentrål och ger säkert lika många arbetstillfällen om inte fler. Dessutom minskar sannolikt mängden bifångster som en följd av en övergång från bottentrål till burfiske.

Havskräftor

Däremot bör väl danska såväl som svenska fiskare som fiskar med bottentrål ges tid att ställa om till fiske med bur. Genom ett gradvis införa trålfiskeförbud i område efter område kan möjligheter till omställning genomföras. Att det skulle vara bra med bottentrålning som hävdas i en del tidningsartiklar som en del fiskare hakar upp sig vid är sannolikt inte sant.

Det bästa forskningsområdet på hur det blir när ett grunt havsområde inte fiskas med bottenförstörande redskap är Öresund. Där har trålningsförbud rått mycket länge och sundet har bra mycket bra och friska fiskstammar. Det har inte Kattegatt. Det finns ingen tvekan om att trålfiskeförbud har en positiv inverkan på naturen och livet i grunda havsområden.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på ”Trålförbud i Kattegatt – slutet för kräftfisket?”

  1. Jag sitter och funderar på ifall detta med burfiske efter kräfta verkligen går att utföra storskaligt. Det kommer förmodligen sluta i fiskekrig och dålig lönsamhet.

    Tänk dig följande scenario. Svensk lägger ut kräftlänk i rännan. Stor båt klipper ena vakaren. Dansk kommer och lägger över den Svenska länken. Svensken kommer och blir sur för att Dansken har lagt över sin länk och kapar. Sedan är partyt igång.

    1. Det går ju knappast att utföra storskaligt. Så det betyder stora förändringar. Men det betyder ju då också fler arbetstillfälen, men sannolikt också dyrare havskräftor. Vilket då kan bli ett problem eftersom skotska och irländska kräftfiskare kommer att kunna fortsätta tråla i Nordsjön och leverera en billigare produkt. Så det är nog inte heller så enkelt att byta från trålning till burfiske som det vid första anblicken kan verka.

Kommentarer är stängda.