Miljöpartiet vill skapa fler marina reservat

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och deras förstanamn till EU-parlamentet Isabella Lövin lade i lördags fram ett nytt förslag om att inrätta tre nya skyddade havsområden.

Haven runt Sveriges kust är hotade är enligt Miljöpartiet, både vad gäller fisket och levande havsmiljöer. Sverige måste ta ett större ansvar för dessa hot anser Miljöpartiet. En åtgärd kan vara att skydda fler marina områden. Därför vill Miljöpartiet, i ett första steg, inrätta tre nya skyddade havsområden: Klints bank öster om Gotland, Öresund och Djupa rännan i Kattegatt. I dessa områden måste arbetet för att identifiera skyddsvärden intensifieras, men redan nu måste bottentrålning stoppas.

– Sverige har idag lägst andel skyddade områden till havs, jämfört med övriga länder runt Östersjön. Vi behöver skydda fler områden och förbjuda bottentrålning som förstör fiskens barnkammare och livet i haven, säger Åsa Romson (MP), språkrör.

– EU:s fiskepolitik har tagit stora steg framåt de senaste åren, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att rädda haven. Haven har samma behov av skydd som viktiga miljöer på land. De tre områden som vi idag föreslår behöver skyddas av Sverige tillsammans med andra EU-länder, säger Isabella Lövin (MP), EU-parlamentariker och toppkandidat i EU-valet 2014.

Miljöpartiets förslag är lite underligt. Bottentrålning är redan idag förbjudet i Öresund och i vissa områden i Kattegatt. Dessutom tar de ingen hänsyn till att bottentrålning inte går att förbjuda helt. Utan bottentrål, inga räkor. Utan bottentrål, färre kräftor.

Det som istället behövs är att bottentrålning förbjuds i vissa områden och att det i övriga områden med tiden och när tekniken finns införs förbud mot bottentrålar där trålborden (tråldörrarna) släpar i botten och med tiden också förbud mot bottentrålar som släpas längs med överhuvudtaget. Sådana trålar håller på att utvecklas och förhoppningsvis kommer de att bli verklighet.

Dessutom överdriver Miljöpartiet hotet mot haven runt Sverige. Fiske eller bottentrålning är inte det stora hotet. En stor del av den bottenlevande fisken som exempelvis torsk är redan borta i Kattegatt och Skagerak. Det fiske som bedrivs idag är inget hot. På kända befintliga lekområden bottentrålas det inte och det fiskas inte riktat mot de fiskarter där det finns problem med bestånden.

Det stora hotet mot havsmiljön runt Sveriges kuster är istället övergödning. Problemet är alltså jordbruket och utsläppen från oss människor och våra städer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Miljöpartiet vill skapa fler marina reservat”

Kommentarer är stängda.