Fiske i Senegal och Guinea-Bissau på 1970-talet

Vid mitten av 1970-talet blev fisket i Nordsjön dåligt. Sillen började ta slut på grund av fruktansvärt överfiske med hjälp av den då ny nya snörpvadstypen som kallas ringnot. Först hade den atlantoskandiska sillen överfiskats till utrotningens rand, sen kom turen till Nordsjösillen. Svenskarna kom också att snart utestängas från fisket i Nordsjön genom utvidgade ekonomiska zoner för länderna runt Nordsjön.

Det enorma sillfisket i Nordsjön den först halvan av 1970-talet lockade fram nyinvesteringar i nya stora fiskebåtar. 1976 byggdes den båt som då var den största i den svenska fiskeflottan, snörpvadsbåten (ringnotsbåten) GG 920 Stella Carina. Ägare av båten ägde också den dåvarande Stella Nova. Detta år var Stella Nova uthyrd till färöiska fiskare.

Så mycket fiske i Nordsjön blev det nu inte för Stella Carina då sillen började ta slut. Istället gick båten iväg till Västafrika där många norska båtar fiskat åren innan. Fisket kom att bedrivas utanför Senegal och Guinea-Bissau istället för utanför Marocko och Mauretanien. Orsaken var krig i och ockupation av Västsahara i vilket både Marocko och Mauretanien deltog.

Hordafor IV

Hordafor IV

Stella Carina fiskade tillsammans med ett tiotal andra båtar. De levererade all fisken till ett fabriksfartyg, som borde ha varit Suiderkruis (tidigare det norska valfångstfartyget Kosmos IV). Fisket var dåligt och misslyckat. Båten såldes till Norge efter tre månader och där finns den än. Numera med namnet Hordafor IV. Båten är sig väldigt lik från 1976. Idag är den på 1 032 bruttoton och var den så stor 1976 var det nog utan konkurrens den största fiskebåten i Sverige. Det är idag dock ingen fiskebåt utan en båt som transporterar fiskavfall, fiskrens, från fiskberedningsindustrier till fiskmjöls- och fiskoljefabriker.

Suiderkruis kom till Västafrika 1969 tillsammans med ett antal fiskebåtar. Innan dess användes Suiderkruis utanför det nuvarande Namibia och Sydafrika.

Om det var några fler svenska fiskebåtar som deltog i fisket utanför Guinea-Bissau och Senegal tillsammans med Stella Carina vet jag i nuläget inte men jag vet att GG 505 Polar var nere i Senegal långt senare, under åren 1993-94.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!