Fiskeriföretag på Rörö – Astrid Fiske

Astrid Fiske AB är utan konkurrens Sveriges största fiskeriföretag. Omsättningen på cirka 350 miljoner SEK är 7 gånger så stor som för det näst största fiskeriföretaget i Sverige, vilket är Fiskeri AB Ginneton. Systerföretaget Astrid Pelagic AB är dessutom lika stort som Fiskeri AB Ginneton. Torönland HB är i samma storleksordning eller något större än Ginneton och Astrid Pelagic men det finns inga publicerade omsättningssiffror för det bolaget då det är ett handelsbolag.

Dessutom är Astrid Fiske AB via sitt danska dotterbolag Astrid Fiskeri A/S ett av de allra största fiskeriföretagen i Danmark och sammantaget här koncernen till de största fiskeriföretagen i Norden. Det är också ett av mycket få svenska fiskeriföretag som också äger fiskbearbetningsanläggningar. Astrid Fiske AB har förutom det danska dotterbolaget också dotterbolagen Astrid Invest AB, Astrid Fiskexport AB och Rönnäng Seafood AB (tidigare MP-produkter AB).  Rönnäng Seafood AB har 20 anställda och Astrid Fiskexport AB 10 anställda. Astrid Fiske AB har totalt 70 anställda varav 40 i fiskeriverksamhet. Av dessa hyrs en del ut till det danska dotterbolaget och en del till Astrid Pelagic AB.

Det bokförda totala tillgångarna i Astrid Fiske AB är 1,1 miljarder SEK. I det danska dotterbolaget är de bokförda tillgångarna 810 miljoner DKK. I styrelsen för Astrid Fiske AB sitter Börje, Thomas, Daniel Kristian och Johannes Johansson.

Börje Johansson äger också företaget Rörö Holding AB, Thomas Johansson är styrelsesuppleant i Breviksvale AB och Kristian Johansson är styrelseledamot och sannolikt också delägare i PipeIsland AB.

Astrid Fiske AB har en mindre fiskeriverksamhet i Sverige och äger fiskebåtarna GG 70 Marie och GG 292 Martina. Enligt skeppslistan för 2015 äger företaget också GG 164 Tuna Clipper, men den kanske är såld. GG 70 Marie är en kräfttrålare och GG 292 Martina används till burfiske och hummerfiske med tina. Leif Johansson, far till Börje och Thomas Johansson, äger också en lilla fiskebåten GG 767 Böljan.

I Danmark äger Astrid Fiskeri A/S den stora kombinerade trålaren och snörpvadsbåten S 264 Astrid och den stora trålaren E 532 Rockall. Den sistnämnda ska dock bytas ut mot den nybeställda S 364 Rockall år 2017Dessutom äger bolaget 50% i SØ 265 Thronder. Den andra halvan ägs av Themis Fiskeri A/S.

Historien om Astrid-koncernen och familjen Johansson kan ni läsa i artikeln om deras senaste nybeställning S 364 Rockall.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Fiskeriföretag på Rörö – Astrid Fiske”

Kommentarer är stängda.