Största svenska fiskebåten – nya Astrid till Skagen

Den största fiskebåt som har ägts av en svensk fiskarfamilj anlände i fredags till Karstensens Værft i Skagen (det finns dock en svensk ägare som äger större båtar, Magnus Roth i Ocean Trawlers). Än så länge är det ett skrov levererat från Western Baltija Shipbuilding i Kalipeda och som ska färdigställas av Karstensens. Det handlar om en ny Astrid som är mer än tre gånger så stor som den nuvarande svenskflaggade GG 764 Astrid på 705 ton. Den nya båten ska bli danskflaggad och segla som S 264 Astrid. S 264 Astrid är på 2 400 bruttoton och nästan 70 meter lång:

Den ny ”Astrid” vil få en længde overalt på 69,95 m og en bredde på 15 meter samt en lasteevne på 2100 m3. Skibet er skrog-søster til værftets tidligere nybygning nr. 423 ”Herøyhav”, som blev leveret til et norske rederi tidligere.
Det nye fartøj vil blive godt udrustet med kraftige wincher, kraner etc. og med et fremdrivnings-anlæg der er baseret på en økonomisk hovedmotor på 3000 kW, der kan boostes med yderligere 1500 kW. Endvidere kan fartøjet drives rent diesel-elektrisk.

I likhet med med nuvarande Astrid så är den nya danska Astrid en kombinerad trålare och snörpvadsbåt. Sannolikt ersätts Johansson nuvarande danska båt, E 532 Rockall på 1 461 ton av S 264 Astrid. Vad dom händer med svenska Astrid vet jag inte i nuläget, men det vore inte förvånande om Johanssons i praktiken helt lämnade det svenska fisket på samma sätt som en annan Rörö-familj, Ryberg, gjort. Såväl familjen Johansson som familjen Ryberg tillhör de danska fiskare som ofta kallas kvotbaroner. Familjen Johansson hör dessutom till de största kvotinnehavarna  i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på “Största svenska fiskebåten – nya Astrid till Skagen”

Kommentarer är stängda.