Fusk och fiffel i det norska torskfisket

Det norska torskfisket domineras av ett litet antal storföretag med Kjell-Inge Røkkes Havfisk ASA i spetsen. Huvuddelen av torsken fångas långt norrut. Enligt NRK exporteras mer torsk än vad det landas. Det betyder att det fuskas med landningsrapporterna och det betyder att det fiskas långt mer än de tillåtna kvoterna.  Upp till 20% av all torsk som fiskas i landet kan landas svart enligt NRK.

Torsk

Dessutom lurar uppköparna de mindre fiskarna genom att ha felaktigt inställda vågar som rapporterar mindre vikt än vad som egentligen levereras uppger NRK och Hans Ivar Pedersen som arbetar på Oldervik Fiskeindustri i Tromsø. Det verkar uppenbarligen som det fuskas friskt i det norska torskfisket:

Rundt 60 prosent svarer at de ikke jukser. Av de 40 prosentene som sier de jukser, anslår de fleste eget juks til mellom 1–5 prosent av fangsten. Når fiskerne og fiskekjøperne blir spurt om hvor mye de tror andre i næringa jukser, svarer de mellom 5 og 20 prosent av fangsten.

Forskerne har ikke tallfestet omfanget av fiskerikriminaliteten. Med dagens priser på torsk er fem prosent av kystfiskernes torskekvote verdt cirka 150 millioner kroner i året, viser en beregning NRK har utført. Det er verdien målt ut fra førstehåndsprisen til fiskeren, mens markedsverdien av det svarte fisket ville blitt større.

Fusket sker enligt NRK på tre sätt:

  • Storhundra: En del av fisken omsettes svart, ved at fiskeren leverer mer fisk til fiskekjøperen enn det som registreres og rapporteres til myndighetene.
  • Dårlig fisk forsvinner: Fisk av dårlig kvalitet blir ikke registrert og rapportert til myndighetene.
  • Omregningsfaktor: Fiskekjøper regner ut vekten på fisken i strid med regelverket, slik at mindre fisk blir registrert enn det regelverket tilsier.

Och om det fuskas i det norska torskfisket kanske det är samma visa inom det norska räkfisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Fusk och fiffel i det norska torskfisket”

Kommentarer är stängda.