Ytterligare en norsk fiskebåt på väg till Västsahara

Det handlar om en snörpvadsbåt vid namn Ligrunn 2 (tidigare bara Ligrunn) som har sålts av Libas AS (en del av Liegruppen) till Silver Fishing Sarl i Dahkla. Det är inte den första nroska fiskebåten som sålts till fiske i Västsahara. Sannolikt är svenskar inblandade i affären då svenska fiskare och fiskeriföretagare är de som i stor utsträckning styr och ställer i fisket utanför Västsahara även om båtarna i de flesta fall formellt inte ägs av svenskar.  Sannolikt är är ägarna marockanska och kopplade till Silver Food, ett fiskindustriföretag i Marocko. Skötsel av båten kommer dock säkerligen att handhas av svenskar eller nåt svenskägt och svenskkontrollerat företag. Sannolikt kommer befälen ombord på båten också att vara svenskar och kanske anställd av ett svenskt eller svenskägt företag.

Ligrunn 2 är en båt på 1 150 bruttoton som just ny byggs om till trålare vid ett varv i Thyborøn i Danmark, Thyborøn Skibs og Motor. Fram till 1979 ägdes båten av de intressenter som idag äger den stora snörpvadsbåten och trålaren Isafold.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!