Många ”svenska” båtar fiskar utanför Västsahara

Det är mycket tydligt att väldigt många tidigare svenskägda och idag ofta svenskskötta och eventuellt svenskägda fiskebåtar deltar i det pelagiska fisket utanför Västsaharas kust. Dessa båtar är ofta registrerade i länder med bekvämlighetsflagg som Belize. Belize är ett av de land som EU betraktar som ovilligt att delta i ansträngningar för att motverka tjuvfiske.

Flera av de aktuella båtarna är också registrerade i Marocko. Marocko är också det land med vilket de svenska fiskarna och de eventuellt svenskägda fiskebåtarna som ä’r hemmahörande i belize har avtal som ger dem rätt att fiska i de västsahariska vatten. En rätt som Marocko inte kan ge dem enligt beslut i FN. Det handlar i dessa fall om svenska båtar som levererar färsk fisk, främst till hamnen och fiskindustrin i Dakhla.

Fiskebåtar med koppling till Sverige i Västsahariska vatten.

Namn, tonnage, flaggland, managementbolag, nuvarande ägarbolag, tidigare svensk ägare

Meya, 1 242, Marocko, Swemar (SE), Swemar, inte svensk tidigare
Zander, 939, Belize, Zandic (SE), Zandic, inte svensk tidigare
Adrar, 939, Belize, LGMC Industries, LGMC Industries, inte svensk tidigare
Aldo, 878, Belize, LGMC Industries, LGMC Industries, Ove Ahlström
Ganthi VIII (Allotf3), 768, Marocko, ??, Benis Peche Sarl, Astrid Fiske AB/Fiskeri AB Ganthi
Mist, 714, Marocko, Swemar, Swemar, inte svensk tidigare
Polar, 710, Marocko, Swemar, Swemar, Bryngeld Fiskeri AB
Aig, 702, Marocko, ??, ??, inte svensk tidigare
Karelia, 568, Marocko, ??, ??, hette tidigare Monsun och hörde hemma på Donsö.
Miftah, 482, Marocko, ??, ??, ??, familjen Axelsson (Sunnanland)
Sopelagic, 452, Belize, Noumairi Jelti (Västsahara), Noumairi Jelti, familjen Ryberg (Themis)
Midsjo, 443, Komorerna, ??, ??, Midlake Fiskeri AB
Al Hamd, 394, Marocko, ??, ??, ??, familjen Oskarsson (Bohuslän)

Huvudägare till Swemar AB är Peter Kjellberg via JCP Invest AB. Han är son till Stig Kjellberg och därmed brorson till Lennart Kjellberg som troligen är huvudägare till Zandic AB. I styrelsen för Zandics moderbolag sitter också ytterligare en bror, Hans-Åke Kjellberg samt sannolikt söner till både Lennart Kjellberg och Hans Åke Kjellberg.

LGMC Industries har med stor sannolikhet koppling till familjen Ove Ahlström (Fiskeri AB Ganthi), flera av båtarna har tidigare skötts av bolag i Sverige med koppling och innan dessa ägts av familjens företag i Sverige.

När det gäller Ganthi VIII så heter den idag egentligen Allotf3 och tillhör därmed med stor sannolikhet Benis Peche Sarl. I ryska skeppsregistret så uppges ägaren vara Astrid Fiske AB. Detta är troligen inte korrekt.

Men de svenska intressena i fisket utanför Västsaharas kust är inte begränsat till de båtar som fiskar färsk fisk för landning i Dahkla utan det finns även svenska ägarintressen i en del av de båtar som som ägas av ryska företag. Detta eftersom svensken Magnus Roth i Ocean Trawlers är en av de kontrollerande delägarna i Murmansk Trawl Fleet som dessutom är ägare till Katla Seafoods som har en hel del stora båtar som fiskar i vattnen utanför Västafrika. Dessa båtar är stora fabriks- och frystrålare där fisken bearbetas ombord och där produkterna sedan lossas i nån europeisk hamn. I allmänhet Las Palmas på Kanarieöarna som ju ligger i området.

Några av de fiskebåtar som det handlar om är Heinaste (just nu utanför Namibia i södra Afrika), och Beta I, bägge på 7 765 ton och hemmahörande i Belize samt ägda Katla Seafood, på Island som i sin tur alltså ägs av Murmansk Trawl Fleet (MTF). Vidare är det den betydligt mindre Rey (1 247), med samm fallagland och ägare som Heinaste och Beta 1. Den ännu större trålaren Kristina på 7 805 ton ägs av Samherji, men hyrs ut till Katla Seafoods. Det förekommer att den fiskar i Västafrika. Dessutom har vi de två stora ryska trålarna Aleksandr Mironenko och Kapitan Bogomolov, bägge två på 7 765 ton och ägda av MTF.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken Tyst territorium av Fredrik Laurin och Lars Schmidt på Bokus

Köp boken Tyst territorium av Fredrik Laurin och Lars Schmidt på Adlibris  

I media: AB, GP, FM, Palmecenter, DNBT, Arena, NSD, Globalportalen, Reflektioner, FP, Miljöjournalist

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!