Krabb- och hummerfiske

Inlägg nr 14 av 14 i serien Svenskt fiske 2014

Krabb- och hummerfiske är inte huvudfisket för några svenska yrkesfiskare. Det fungerar bara under vissa perioder som komplement till annat fiske, framförallt för kräftfiskare och fiskare som fiskar på den pelagiska kustkvoten. Det är ett kustnära och småskaligt fiske.

Huvuddelen av den hummer som fiskas tas av fritidsfiskare, hur mycket det handlar om är oklart då ingen kontroll finns. Om det inte varit så hade hummerfisket kunnat vara en viktig inkomstkälla för svenska yrkesfiskare, men så är det inte idag.  2013 fiskade svenska yrkesfiskare enligt officiella uppgifter 25 ton hummer. Fritidsfisket uppskattades fiska 100 ton samma år. Felmarginalen i den siffran är dock så stor att det lika gärna kan vara 200 ton. Fördelningen är inte rimlig och yrkesfisket borde få rättigheterna till en större del av hummerfisket.  Hur mycket hummer som egentligen fiskas är det ingen som vet. Det är inte heller rimligt. Det ekonomiska värdet i hummerfisket är stort och det borde regleras och kontrolleras bättre.

Hummer

Hummer

När det gäller krabbfisket så fångade yrkesfisket enligt officiella uppgifter 256 ton år 2013. Fritidsfisket fångade en bit 200 ton enligt gjorda uppskattningar. Men det kan lika gärna ha varit 400 ton med tanke på den stora felmarginalen. Även krabbfisket skulle sannolikt må bra av begränsningar vad det gäller fritidsfisket.

Krabba

Krabba

Även när det gäller makrill tar fritidsfisket en stor del av den årliga fångsten. Yrkesfisket landade 2 910 ton makrill år 2013, fritidsfisket beräknas ha fått upp 1 000 ton, men det kan också handla om 1 500 ton. Det finns knappast i nuläget nån anledning att ändra reglerna för fritidsfiske på makrill men det bör noteras att det yrkesmässiga kustfisket bara har en tilldelad kvot på cirka 400 ton. Rimligheten i att fritidsfiskare får ta upp 1 000 till 1 500 ton makrill medan det småskaliga kustfisket bara 400 ton kan ifrågasättas. Det storskaliga pelagiska fisket på makrill sker inte i samma vatten och inte nära kusten. Det fisket berörs inte av dessa resonemang.

I fritidsfisket i havet och längs med kusterna är annars abborre, gädda sill/strömming och öring de viktigaste arterna mängdmässigt vid sidan av makrill. På Västkusten är det sill, öring, torsk och plattfisk. Cirka 20-25 % av fritidsfisket i Sverige respektive på Västkusten bedrivs med mängdfångande redskap, dvs främst burar, tinor och garn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Serienavigation<< Räkfisket i Gullmarsfjorden
Advertisements

7 Replies to “Krabb- och hummerfiske”

 1. Hej!

  Vartifrån kommer siffran på att fritidsfisket tar upp mellan 100-200 ton hummer om året?

  https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AtMjcExScT1OdGZSZnpLWXJ2Q291SjFwcFduSlhXRnc&usp=sharing#gid=3

  Länken leder till ett dokument där en del fiskare publicerar sina fångster. Detta är nog en missvisande bild då många där är väldigt erfarna och fiskat i flera år. Snittet är hursomhelst 0,85 humrar per tina. Vet inte vad medelvikten på hummern kan vara, men med det lilla minimimått som vi tillåts plocka upp så kan jag uppskatta medelvikten till 400gr säg ett halvt kilo för enkelhetens skull. detta betyder att på 200ton så fiskas 400.000 humrar. räknar vi på snittet på 0,85 humrar per tina så ligger det 740.000 hummertinor märkta för fritidsfiske längs med västkusten. Låter inte detta lite väl högt? Till o med om vi säger 370.000 tinor på 100ton?

  Tack för er intressanta blogg!

    1. Av den totala fångsten i fritidsfisket, ja. Av hummern återutsätts nog ingenting. Och om det gjordes förändrar det ju ingenting. För i siffrorna för olika arter är bar det som fångats och inte återutsatts med.

     Återutsättningen gäller säkerligen främst öring, lax, gös, sik och torsk. Har inget med hummer och krabba att göra. Inte heller med de redovisade fångstsiffrorna att göra eftersom de är siffror som inte inbegriper det som återutsatts. Så ganska off-topic. Det finns dock ett annat inlägg där det hör hemma.

     1. Det har du rätt i, jag tog för givet att summan per art var totala fångst summan. mitt fel.

      Jag vill dock gärna tro att fler än jag återutsätter den fångst som inte är godkänd och/eller inte önskad i tinorna.

      Sen vill jag klargöra att jag håller med dig i kontentan av inlägget. Bättre uppföljning och främst att höja minimimåttet tror jag skulle göra en stor skillnad för alla som fiskar. (om nu inte den amerikanska hummern får ett grepp dvs)

     2. Du har säkert rätt om att fler än du återutsätter den fångst som inte är tillåten. Jag tänkte på det när det gäller torsk men inte hummer. Där jag har sommarstugan är det förbjudet att fiska torsk, men öring och piggvar får exempelvis fiskas med spö. Men självklart är det så som du säger.

Kommentarer inaktiverade.