Danskflaggad svenskägd båt på väg till Biscayabukten för provfiske

Det viktigaste pelagiska fisket i Biscayabukten är makrillfiske, taggmakrillfiske (hästmakrill) samt fiske av ansjovis och sardiner. Dessutom förekommer fiske av blåvitling och trynfisk. Nästan allt fiske I Biscayabukten bedrivs av tre länder, Spanien, Frankrike och Portugal. Endast när det gäller taggmakrill och trynfisk är det andra länder som har kvoter. För Danmark gäller att landet har kvoter för trynfisk (havgalt) och taggmakrill (hästmakrill).

Den svenskägda båt med dansk flagg som just nu är på väg ner till Biscayabukten för provfiske är S 205 Ceton som ägs av Gifico ApS, ett företag som ägs av familjen Claesson från Fiskebäck. De ska fiska makrillägg i nåt slags forskningsprojekt som DTU Aqua driver.

S 205 Ceton

S 205 Ceton

Ceton innehar dock inga egna fiskerättigheter för varken trynfisk eller taggmakrill så handlar det om fiske på danska kvoter bör de ha hyrt kvoter från nån annan båt. En båt som har stora fiskerättigheter just till taggmakrill och trynfisk är dock E 349 Cattleya som för närvarande befinner sig i Killybegs på Irland och irländska farvatten.

E 349 Cattleya

E 349 Cattleya

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!