Tidigare nordiska båtar i Västsahara

Som jag skrivit tidigare blir det allt fler nordiska båtar som säljs till Västafrika. I det inlägget skrev jag om Mauretanien. Det vanligaste är dock försäljning av fiskebåtar till Marocko och fiske i västsahariska vatten. Många av dessa båtar ägs av marockanska intressen men sköts och bemannas av svenska eller svenskägda företag.

Enstaka båtar har svenska eller norska ägare.  De svenska eller svenskägada företag som helt säkert är verksamma i Västsahara är familjens Kjellbergs företag Zandic, Swemar AB och Rakotex Sarl. Zandic AB är ägare av fiskebåten Zander via ett dotterbolag i Belize medan Swemar sköter flera olika större fiskbåtar som fiska med Dakhla som bas. Rakotex är ett lokalt företag i Dakhla som sysslar med service för fiskebåtar. Swemar sköter bland annat fiskebåtarna Mist, Polar och Meya. Även om internationella sajter uppger att Swemar är ägare till en del av dessa båtar är detta sannolikt inte korrekt, men det finns heller inget som hindrar att det faktiskt är så.

Ett svenska företag som kan ha verksamhet i Västsahara är Christer & Lennart Fiskeri AB. De har tidigare fiskat i Västsahara och den båt de ägde, Monsun, är numer återigen i Västsahara under namnet Karelia. Familjen Ove Ahlström som tidgare varit verksamma i Västsahara tycks inte längre vara det även om den båt de ägde, Aldo, numera fiskar i Västsahara under namnet Mansour Dakhla. Sannolikt är fiskebåten Midsjo också ägd av svenska intressen, i så fall troligen Midlake Fiskeri AB som ägde den när den senast fanns i Sverige och hette Midsjö.

Meya

Meya

Tidigare nordiska båtar i Västsahara, namn, bruttoton, flagg, ägare, tidigare namn, tidigare land

Adrar, 939, Belize, LGMC, Bømmelbas, Norge,
Aig, 702, Marocko, ??, Dicada, Danmark,
Al Hamd, 394, Marocko, ??, Bohuslän, Sverige
Allotf3, 786, Marocko, Benis Peche Sarl, Ganthi VIII, Sverige,
Buland, 900, Marocko, Atuneros del Sur, Buland, Norge,
Erika, 1 236, Marocko, Sildarvinnslan?, Erika, Island,
Karelia, 568, King Pelagique?, Karelia/Monsun, Finland/Sverige
Ligrunn2, 1 150, Marocko, Silver Fishing, Ligrunn, Norge
Mansour Dakhla, 878, Marocko, LGMC, Aldo, Sverige
Meya, 1 242, Marocko, Societe Pelagic Pionniere, Magnarson, Norge
Midoy Dakhla I, 1 759, Marocko, Sjøvik, Midøy Viking, Norge
Midsjo, 443, Komorerna, sannolikt svensk ägare, Midsjö, Sverige
Polar, 710, Marocko, 2 KS Fishing, Polar, Sverige
Sopelagic, 452, Belize, Noumairi Jelti, Themis/Nimber, Sverige
Vikingbank, 972, Marocko, Ghali de Peche, Quo Vadis, Norge
Zander, 939, Zandic, Belize, Skipsholmen, Norge

Två företag har norska ägare, det är Silver Fishing vars kontor uppges ligga i Bergen och Sjøvik.

Ligrunn

Ligrunn, numera Ligrunn 2

Utöver detta är det nog tänkt att den tidigare danska båten L 303 Ariadne ska fiska i Västsahariska vatten. Ariadne heter numera Dzintarjura, vilket är ett lettiskt namn. Ägare är detta lettiska företaget SIA Firma Baltkraft, men båten har S:t Kitts i Västindien som flaggnation i likhet med flera av företagets övriga fiskebåtar som har liknande namn. Utöver Dzintarjura finns också andra fabrikstrålare i området som kanske inte varit nordiska men som i alla fall ägs av nordbor. Det gäller norskägda Vardberg och de båtar som ägs av Baltlanta och Murmansk Trawl Fleet, företag som har en svensk delägare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Tidigare nordiska båtar i Västsahara”

Kommentarer är stängda.