Cooke Aquaculture och Cooke Seafood

Cook AquacultureCooke Aquaculture är ett av världens största laxodlingsföretag, men de odlar även guldsparid (Sparus aurata) eller sea bream på engelska och havsabborre (Dicentrarchus labrax) eller european sea bass på engelska. Dessutom har Cooke Aquaculture ägarintressen i foderföretag och familjen Cooke har intressen i fiskeriföretag.

Företaget grundades 1985 i Kanada som Kelly Cove Salmon av Gifford, Michael och Glenn Cooke. 1993 ombildades bolaget till Cooke Aquaculture Inc. Därefter expanderade företaget kraftigt genom en lång rad uppköp av mindre laxodlingsföretag i flera olika delar av Kanada. 2002 startade de ett eget transportbolag, Shoreland Transport och 2003 köptes ytterligare några laxodlingsföretag. 2004 var det dags att expandera genom vertikal integration genom att fodertillverkaren Charlotte Feeds köptes. 2006 köptes ytterligare laxodlingsföretag och 2007 Shur-Gain Aquaculture foderfabrik på Nova Scotia  från Nutreco. Northeast Nutrition Inc etablerades för att driva den inköpta fabriken. 2008 köptes Salmones Cupquelan i Chile.

Därefter var det dags att köpa ett antal försäljningsbolag och distributionsföretag. 2010 köptes så Culmarex SA, Spanien största uppfödningsföretag när det gäller havsabborre och guldsparid. 2014 köptes Meridian Salmon Farm Ltd i Skottland upp och döptes om till Cooke Aquaculture Scotland.

2015 bildade familjen Cooke ett företag i USA, Cooke Seafood USA Inc och köpte fiskeriföretaget Wanchese Fish Co i Suffolk, Virginia. 2016 har ett ännu större företag köpts i USA, Icicle Seafoods Inc.

Cooke Aquaculture har fiskodlingsverksamhet i New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia och Newfoundland i Kanada, Maine i USA, samt  i Chile (Salmones Cupquelan), Spanien (Culmarex SA) och Skottland. Dessutom äger företaget fiskfoderföretagen Charlotte Feeds och Northeast Nutrition Inc. Vidare ingår transportföretaget Shoreland Transport, verkstadsföretaget GMG Fish Services Ltd som tillverkar och underhåller laxodlingsanläggningar, försäljningsbolaget True North Salmon och laxodlingsföretaget Kelly Cove Salmon Ltd. I Chile finns dotterbolaget Salmones Cupquelan, i Spanien Culmarex SA och i Skottland Cooke Aquaculture Scotland Ltd.

Wanchese är ett av USA:s största företag när det gäller att fiska pilgrimsmussla (scallops) men fiskar också räkor, plattfisk och vitfisk. Två av företagets totalt 13 fiskebåtar fiskar i sydamerikanska vatten. Wanchese driver också en fiskberedningsfabrik och tre fiskmottagningsanläggningar där fiskebåtar kan landa fisk. Det totala antalet anställda i Wanchese är cirka 400.

Icicle Seafoods har tre fabriksfartyg som inte själva fiskar, det är Northern Victor (8 409 bruttoton), Gordon Jensen (4 807) och R.M. Thorstenson (4 428). Gordon Jensen sköts av Icicle men ägs av dotterbolaget Coastal Star. Dessutom har företaget fiskberedningsfabriker på land.

12 fiskebåtar som ägs av Icicle eller deras dotterbolag fångar fisk för beredning på fiskfabrikerna i land eller på de nämnda fabriksfartygen. Fiskebåtarna är American Eagle (196 bt), Anita J (268), Commodore, Half Moon Bay, Hickory Wind (150), Impala, Ocean Hope 3 (243), Patricia L, Progress, Storm Petrel (276), Sunset Bay (289) och Viking Queen (215). En av båtarna är en krabbfiskebåt, en används i laxfisket och resten fiskar pollock och stillahavstorsk. Båtarna ägs som sagt i allmänhet av dotterbolag till Icicle som exempelvis Evening Star Inc, eller av delägda bolag som Johannessen Enterprises (Poseidon) och Progress Fishing LLC.

Utöver de båtar Icicle äger eller deläger så fiskar också andra båtar för företagets fabriker. I den grupp som fiskar för Northern Victor återfinns båtarna Collier Brothers på 186 bruttoton (ägs av James & Sandra Schones), Gold Rush på 168 bt (Golden Tide Inc), Miss Berdie, 178 bt,  (Miss Berdie Inc), Nordic Fury på 300 bt, Pacific Fury på 227 bt (båda ägda av Fury Group Inc) och Royal Atlantic på 304 bt (Royal Atlantic LLC).

Fiskeriverksamheten som Icicle Seafoods har kompletteras av att de också sysslar med laxodling, numera enbart i USA; men tidigare också i Chile. Det totala antalet anställda i Icicle Seafoods är cirka 2 500.

Utöver detta har Cooke en mindre ägarandel i kanadensiska räkfiskeföretaget Newfound Resources och är på väg att slutföra ett köp av det konkursade vitfiskföretaget Fripur i Uruguay.

Sammantaget har Cooke Aquaculture och systerbolag med andra ord närmare 6 000 anställda.

Cooke_Aqua

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!