Hur många båtar äger Henning Kjeldsen egentligen?

Henning Kjeldsen är en dansk fiskeriredare. Han äger flera företag som äger en långa rad fiskebåtar.  I Fiskerbladet nr 10/2016 listar de 13 båtar som Henning Kjeldsen äger. I norska Kystmagasinet från den 4/11 är det 10 båtar som Henning Kjeldsen äger (9 om Stefanie som just nu byggs inte räknas).

Av de 13 båtarna i Fiskerbladet är det två båtar som Henning Kjeldsen faktiskt inte äger även om han ägt dem tidigare. De två båtarna, S 41 Sydkusten och S 449 Myggenes ägs av Lynge Fiskeri ApS som ägs av Lindy Harald Lynge. Kvar blir 11 fartyg men Henning Kjeldsen kontrollerar fler fiskebåtar än så.

För att veta hur många båtar Henning Kjeldsen faktiskt äger måste vi börja med att titta på vilka fiskeriföretag han äger. Själv äger han Gitte Henning A/S och August A/S. Hans fru, Birthe Kjeldsen, äger för sin del två företag, Nordstrand Fiskeri ApS och HG 352 Polaris ApS.

Gitte Henning A/S äger 10 fiskebåtar och det är 8 av dessa båtar som den norska tidningen redovisar. August A/S äger en båt som också redovisas i Kystmagasinet, Nordstrand Fiskeri ApS äger två varav en redovisas i Kystmagasinet. De som redovisas där är de som faktiskt används som fiskebåtar.

I Fiskerbladet redovisas nio av de båtar som Gitte Henning äger samt den båt August A/S äger och en av de båtar Nordstrand Fiskeri ApS äger. Dessutom två båtar som Hennings Kjeldsen med familj inte äger.

bandholm_gitte-henning_skagenjuni2016

S 349 Gitte Henning. Bild: Bandholm Skibsbilleder

Men det totala antalet båtar är fler än vad som redovisas i de två tidningarna då Henning Kjeldsen med familj äger 14 fiskebåtar som innehar fiskerättigheter och/eller används aktivt i fiske.

Båtar ägda av Gitte Henning A/S, namn, bruttoton

L 249 Vestfart, 314
L 349 Stefanie, (under konstruktion)
ND 14 Nanna, 3
S 45 Sønderstrand, 85
S 47 Lasse, 117
S 49 Birgitte Martine, 111
S 149 Birthe, 153
S 210 Patrick, 113
S 249 Nordkysten, 94
S 349 Gitte Henning, 2 150

Båtar ägda av August A/S, namn, bruttoton

S 549 Birgitte, 164

Båtar ägda av Nordstrand Fiskeri ApS, namn, bruttoton

L 49 Lasse, 1

Båtar ägda av HG 352 Polaris ApS, namn, bruttoton

HG 271 Lange Lars, 8
L 649 Martine, 219

N 14 Nanna, L 49 Lasse och HG 271 Lange Lars är rena kvotbåtar. De används inte till fiske utan bara till att inneha fiskerättigheter för att sen hyra ut dem. Med 14 båtar är Henning Kjeldsen utan tvekan den danske fiskeriredare som äger flest båtar. Den ende som kommer i närheten är John-Anker Hametner Larsen som äger 11 båtar.

Astrid Fiske AB (familjen Johansson) som har dotterbolaget Astrid Fiskeri A/S i Danmark och systerbolaget Astrid Pelagic AB i Sverige äger totalt 8 båtar i Sverige och Danmark om vi räknar en båt som ägs personligen av en av familjemedlemmarna. Thorupstrand Kystfiskerlaug ApS äger 5 båtar. Vi har också Kristian Barslund Jensen (Ocean Prawns) som har 7 båtar, 4 fiskebåtar hemmahörande i Danmark, 2 i Kanada och en delägd i Estland.

Att någon fiskeriredare äger så många båtar som Henning Kjeldsen idag gör är dock inget nytt i Danmark eller ens i Skagen. Redan för länge sen ägde Poul Nielsen (Nordfisk) lika många båtar. Andra tidigare storägare inkluderar Anders Madsen Bækby Illeborg, Trolfisk A/S, Skagerak Group och E 187 Iona A/S.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Hur många båtar äger Henning Kjeldsen egentligen?”

Kommentarer är stängda.