Heimaey – Islands svar på Rörö

Rörö är en svensk ö där det storskaliga pelagiska fisket dominerar och frodas. Ön har 270 invånare, 4 större pelagiska fiskebåtar, tre mindre pelagiska fiskebåtar och ett antal andra mindre båtar. I Skottland, närmare bestämt Shetland, finns Whalsay, en skotsk motsvarighet till Rörö. Dock med 4 gånger så stor befolkning, 1 060 invånare, och med 6 stora pelagiska fiskebåtar samt flera andra fiskebåtar. Heimaey kan sägas vara Islands motsvarighet, med 4 gånger så stor befolkning som Whalsay, nästan 4 500 personer på en yta av 13,4 kvadratkilometer. Heimaey är den enda bebodda ön i ögruppen Vestmannaeyjar.

På Heimaey där fisket är huvudnäring hör mer än 50 fiskebåtar hemma varav 7 stora pelagiska båtar. 3 stora fiskeriföretag hör hemma på ön som i administrativa sammanhang alltid kallas Vestmannaeyjar. De företagen är Vinnslustöðin hfÍsfélag Vestmannaeyja hf och Bergur-Huginn ehf. Det senare företaget är dock dotterbolag till Síldarvinnslan hf som i sin tur kontrolleras av Samherji. Vinnslustöðin hf har 7 fiskebåtar om dotterbolag räknas med och Ísfélag Vestmannaeyja hf har 6 fiskebåtar var medan Bergur-Huginn ehf har två.De två koncernerna som är hemmahörande på Vestmannaeyjar hör till Islands tio största fiskeriföretag. Hamnen kan ta meot all båtar som hör hemma på ön.

SIgurdur på väg in i hamnen på Heimaey

SIgurdur på väg in i hamnen på Heimaey. Bild: Celiktrans

3 av Vinnslustöðins båtar, Kap VE-4 (1 410 bt), Isleifur VE-63 (2 000 bt) och Sighvatur Bjarnason VE-81 (1 153) är pelagiska fiskebåtar som bedriver aktivt fiske och tre är mellanstora demersala trålare. Ísfélag Vestmannaeyja har 3 aktiva pelagiska fiskebåtar, Heimaey VE-1 (2 186), Alsey VE-2 (2 156) och Sigurdur VE-3 (3 763), 3 mellanstora demersala trålare och 1 mindre backebåt (långrev, lina) som dock inte hör hemma på Vestmannaöarna. Bägge företagen driver också fryshus och fiskbearbetningsfabriker på Heimaey. På ön hör också Huginn VE-55, en pelagisk båt på 2 390 bruttoton hemma. Ägare till den båten är Huginn Ehf om kontrolleras av Vinnslustöðin. Dessutom finns den stora demersala trålaren Þórunn Sveinsdóttir VE-401 på 779 bt som ägs av Ós ehf. Bergur-Huginns två båtar är medelstora demersala trålare.

De pelagiska fiskebåtarna på Heimaey i storleksordning, namn, bruttoton

Sigurdur VE-3, 3 763
Huginn VE-55, 2 390
Heimaey VE-1, 2 186
Alsey VE-2, 2 156
Isleifur VE-63, 2 000
Kap VE-4, 1 410
Sighvatur Bjarnason VE-81, 1 153

Hamnen på Heimaey.

Hamnen på Heimaey. Bild: Alvaro. Licens: CC BY-SA 3.0

Hamnen på Heimay

Hamnen på Heimaey. Bild: Diego Delso, Licens: CC BY-SA 4.0

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!