Veckans båt – GG 206 Ahlma

Fiskebåt som byggdes på Tosmarevarvet i Liepaja, Lettland, år 2004-2005 som GG 892 Rigel. 2004 bytte den namn till GG 892 Rigel av Fotö för att 2005 bli Rigel igen. Sen kom båten att bli en av de båtar som såldes och köptes som kvotbåt för att omfördela kvoter i det pelagiska fisket.

2008 såldes 15/100 av båten till Båt GG 330 Carmona AB och båten blev GG 330 Carmona med hemmahamn på Dyrön. Säljare var troligen Fotö Shipping AB för 2009 sålde detta bolag 78/1000 till Fotö Fishing AB, Hönö, 18/1000 till MEA Fiskeri AB, Fiskebäck, och 54/100 till Mekia AB. Därefter köpte Båt GG 330 Carmona AB  54/100 från Mekia AB, Fotö, 78/1000 från Fotö Fishing AB, Fotö och 18/1000 från MEA Fiskeri AB. Därefter vara Båt GG 330 Carmona AB ensamägare av båten (fast i uppgifterna jag uppgett och fått från skeppsregistret på klubbmaritim saknas 21/100 om jag nu räknat rätt)

Bolagen Fotö Shipping AB, Fotö Fishing AB och Mekia AB ägdes alla av familjen Jansson. Idag är Fotö Shipping AB upplöst medan Fotö Fishing AB ägs av Ove Jansson som också äger Sandettie AB och Sandettie Shipping AB. Mekia AB som sysslar med fartygsreparationer i mindre skala på Fotö av Roland Jansson på Fotö, bror till Ove Jansson, som också äger Korsviks Förvaltning AB.

Ägare av Båt GG 330 Carmona AB är familjen Gustafsson på Dyrön medan Nicklas Fryklind är ägare till MEA Fiskeri AB.

GG 330 Carmona

GG 330 Carmona. Bild: Lennart Ramsvik/Maritimbild

2012 startade en ny säljkarusell med båten. Båt GG 330 Carmona AB sålde då 50/100 till Fiskeri AB Roxen och Ahlström & Larsson Fiske AB (25/100 vardera). 2013 såldes resterande 50% till Ahlma Fiskeri AB och senare samma år sålde Fiskeri AB Roxen och Ahlström & Larsson Fiske AB också sina andelar till Ahlma Fiskeri AB. Båten fick namnet GG 206 Ahlma med Önnered som hemmahamn. Storleken på båten gör dock att den inte kan besöka Önnereds hamn utan när den ligger i hamn en längre tid gör den det i Fiskebäck.

Ägare av Fiskeri AB Roxen är familjen Magnusson som idag också är delägare i Ahlma Fiskeri AB tillsammans med Jonas Ahlström som tidigare var delägare i Ahlström & Larsson Fiske AB tillsammans med Per-Olof Larsson. Idag ägs Ahlström & Larsson Fiske AB bara av Jonas Ahlström vida Jonas Ahlström Holding AB. Larsson och Ahlström har dock Ahlström & Larsson Fastighets AB tillsammans. Familjen Magnusson äger också en rad andra företag.

GG 206 Ahlma av Önnered som båten formellt heter är idag på 514 bruttoton, 40 meter lång och med en huvudmotor på 1 600 kW. Båten är en stor innehavare av fiskerättigheter i Sverige i det pelagiska fisket i Östersjön, Skagerak och Nordsjön. Fiskar främst med flyttrål och i tobisfisket med så kallad semi-pelagisk trål, en slags bottentrål. Dessutom har Ahlma Fiskeri AB ett dotterbolag i Danmark som äger en liten så kallad kvotbåt med en del fiskerättigheter i Danmark. Fiskerättigheterna i Danmark hyrs i huvudsak ut, troligen främst till AS 202 Neptun.

ahlma_kristin2_fiskebäck_ - 1ahlma_kristin - 1

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!