Estlands största fiskebåtar 2018

Estlands fiskeflotta består av en stor mängd små båtar varav några på uppemot 200 ton som fiskar skarpsill, sill och torsk i Östersjön samt några få riktigt stora trålare som fiskar räkor och fisk i Nordatlanten på internationellt vatten och EU-vatten. Det är små förändringar jämfört med tidigare år när det gäller de största båtarna. En av de större räktrålarna är borta.

Största fiskebåtarna i Estland 2018 efter tonnage, namn, bruttoton, ägare

EK-1202 Reval Viking, 2 350, Reval Viking Oü (Ocean Prawns och Reyktal Oü)
EK-1601 Steffano, 2 139, Reyktal Oü
EK-0302 Madrus, 1 602, MFV Lootus Oü
EK-1602 Lennuk, 971, troligen ägt av Parlevliet & van der Plas
EK-1504 Ingel, 243,
EK-0802 Kaluri, 199, Hiiu Kalur AS (Urmas Reiman och Tanel Esta)
EK-9714 Herry, 197,
EK-0601 Rossvik, 191, DGM Shipping Oü
EK-0602 Tenacious, 183,
EK-9723 Hanna, 166,

Att lista efter längd och motorstyrka ger inga egentliga skillnader på listan så jag bryr mig inte om det. Källa till uppgifterna är bl.a. EU:s skeppsregister.

Urmas Reiman som är delägare i Hiiu Kalur AS äger också del i två fiskeriföretag med totalt 4 pelagiska fiskebåtar i Finland. Hiiu Kalur är största innehavare av fiskerättigheter på sill och skarpsill i Estland och i Finland är företagen han är delägare i sammanlagt de största sillfiskeföretagen. Även andra ester är ägare av finska fiskeriföretag.

De stora trålarna ägs av storföretag i andra länder, framförallt det isländska räkfiskeföretaget ReyktalThjonusta ehf/Icelandic Export Center som ägs av Ottar Yngvason. EK-1601 Steffano som företaget äger var den tidigare grönländska räktrålaren Steffen C.

Även danska storföretaget Ocean Prawns är delägare i en av de stora räktrålarna och troligen så äger det nederländska jätteföretaget Parlevliet & van der Plas en av de större fiskebåtarna som tidigare var ägd av deras spanska dotterbolag Pesquera Ancora och hade spanska flagg.

MFV Lootus ägs av Enrique Bernardo Garcia Chillon, Tarmo Sild och Kristi Sild. Garcia Chillon är sannolikt huvudägare. Han är också huvudägare i det stora spanska företaget Grupo Profand SL med dotterbolag och fiskeriintressen i Spanien, Senegal, Argentina, Peru och Indien. Profand äger 4 båtar i Argentina, två jiggfiskebåtar och två trålare, samt en backebåt i Senegal som dock fiskar i Indiska Oceanen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om ,  

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!