Johansson i Brattås

På 1800-talet byggde Alfred Johansson båtar i Brattås på östra sidan av Kungsviken. Han byggde i huvudsak vad- och garnbåtar på klink. Sonen Julius Johansson (Julius i Kilen) tog över verksamheten efter fadern och byggde båtar både på kravell och klink. Fiskebåtarna som redovisas nedan byggdes av honom. 1947 brann Julius Johanssons båtbyggeri ner. Även Henrik Johansson, bror till Julius Johansson var båtbyggare.

Julius Johanssons gård i Brattås år 1912

Julius Johanssons gård i Brattås år 1912. Bild: Hugo Hallgren. Public Domain

Gösta Johansson, son till Julius Johansson, grundade 1947 ett båtbyggeri (från början med namnet Kungsvikens Jakt- och Motorbåtsvarv) vid Kungsvikens strand i närheten av Antonssons båtbyggeri på den östra sidan av Kungsviken, Brattås-sidan. Gösta Johansson byggde fritidsbåtar och mindre bruksbåtar som jullar och ekor. Dessutom reparerades och underhölls mindre båtar,

Fiskebåtar byggda i Brattås, namn, byggår, hemmahamn, köpare

Korpen, 1907, ??, ?? (från 1910 LL 820 Korpen, hemmahörande i Smögen, Hilmer Niklasson)
SD 14 Lyn, 1931, Öddö, Axel Johansson

Källor:
Blom, Bornmalm och Bång, Fiskebåtarna & Varven, 2002
Bornmalm, Bång och Fredriksen, Fiskebåtarna & Varven Skeppsbyggarna 2, 2016

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Johansson i Brattås”

Kommentarer är stängda.