Frankrikes största fiskeriföretag 2019

Frankrikes allra största fiskeriföretag är egentligen ett stort varuhusföretag vid namn Les Mousquetaires som bedriver fiskeriverksamhet i ett dotterbolag vid namn Société Centrale des Armements des Mousquetaires à la Pêche (Scapêche). Scapêche har ett dotterbolag som heter COMATA som bedriver fiske i Antarktis (Kerguelen med tillhörande småområden) medan moderbolaget bedriver fiske i Nordatlanten, Keltiska havet, Irländska sjön, Engelska kanalen, Biscayabukten etc. Antalet anställda i Scapêche är cirka 250 och företaget har 22 fiskebåtar varav en med hemmahamn på Réunion som drivs av COMATA.

De livsmedelskedjor som kontolleras av Les Mousquetaires är Intermarché, Netto, Bricomarché och Brico Cash. Dessutom äger företaget restaurangkedjan Poivre Rouge, bildelsförsäljaren Roady, livsmedelsgrossisten Scamer och fiskindustriföretaget Capitaine Houat. Totalt finns det 112 000 anställda i koncernen Les Mousquetaires. Företaget ägs av över 3000 handlare som driver enskilda butiker (precis som ICA).

Ett annat större franskt fiskeriföretag är Sapmer som hör hemma på Réunion i Indiska Oceanen. Bolaget har dotterbolag som ägnar sig åt fiskeriveksamhet i Frankrike (Armas Pêche), på Mauritius (Mer de Mascareignes) och Réunion (Les Armement Réunionnais). Sapmer sysslar främst med fiske av tonfisk men fiskar också tandfisk och languster (rock lobster, klolösa humrar och kräftor) i Antarktis. Företaget har 15 fiskebåtar och totalt 1 030 anställda. Ägare är Jacques d’Armand de Chateauvieux.

På Réunion hör också företaget Réunimer hemma. Fiskeriföretaget i denna koncernen heter Enez Pêche och de har totalt 14 fiskebåtar som främst fiskar languster (rock lobster) i Antarktis.

Därtill har vi Compagnie Française du Thon Oceanique (CFTO) som också fiskar tonfisk och ägs av nederländska PP Group. Fiske bedrivs också i flera dotterbolag såsom Armement DMB, Armement Gueriden och italienska Industria Armatoriale Tonniera. Huvuddelen av tonfisken fiskas i Indiska Oceanen och Sydatlanten. Total har CFTO 290 anställda och 17 båtar. PP Group äger också hälften av Comptoir des pêches d’Europe du Nord (Euronor) via brittiska UK Fisheries. Isländska Samherji äger resterande 50%. Euronor bedriver främst demersalt fiske i europeiska vatten med totalt 6 båtar och 150 anställda.

Även ett annat stort nederländskt fiskeriföretag, Cornelis Vrolijk, har fiskeriverksamhet i Frankrike genom dotterbolaget France Pélagique. Fisket bedrivs i Nordatlanten, Biscayabukten, Nordsjön, Engelsk kanalen osv.

Vidare har vi La Compagnie des pêches Saint-Malo (Comapêche) som äger två större demersala trålare samt är delägare i danska R 38 Ocean Tiger. Fisket bedrivs i Nordatlanten. Totalt har företaget 310 anställda varav 100 anställda i fisket inklusive R 38 Ocean Tiger. Huvudägare i bolaget är UK FIskheries som ägs av PP Group och Samherji.

Omsättning franska fiskeriföretag 2018, namn, miljoner EUR, ägare

 1. Sapmer, 129,5, Jacques d’Armand de Chateauvieux
 2. CFTO, 84,0, PP Group
 3. Scapêche, 64,1, Les Mousquetaires
 4. Euronor, 25, PP Group & Samherji
 5. France Pelagique, 24 (2016), Cornelis Vrolijk
 6. Réunimer, 23,
 7. Armement Bigouden, 12 (2016), Soazig Palmer-Le Gall

Antal anställda franska fiskeriföretag

 1. Sapmer, 1 030, Jacques d’Armand de Chateauvieux
 2. Comapêche, 310, PP Group & Samherji
 3. CFTO, 290, PP Group
 4. Scapêche, 250, Les Mousquetaires
 5. Réunimer, 160
 6. Euronor, 150, PP Group & Samherji
 7. Armement Bigouden, 70 (2016), Soazig Palmer-Le Gall

Siffrorna är från företagens hemsidor, Wikipedia och tidningartiklar.

Läs mer:

 

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!