Litauens största fiskebåtar 2020

Litauen har i förhållande till storleken på landet en stor fjärrfiskeflotta som består av ett antal stora fabrikstrålare med svenska (Magnus Roth) och nederländska ägare (PP Group) och ett par räktrålare som ägs av isländska Reyktal via ett dotterbolag. Räktrålarna fiskar i Nordatlanten och fabrikstrålarna i Nordatlanten samt utanför Västafrika.

Tidigare fanns också en grupp krabbfiskebåtar men de finns inte längre registrerade som fiskebåtar i EU:s fiskebåtsregister. Istället har en grupp trålare som fiskar sill och skarpsill i Östersjön kommit med på listan. De ägs av Banginis UAB (Algirdas Aušra). Skillnaderna mot förra årets lista är därför stor.

KL 749 Margiris

KL 749 Margiris. Fotograf okänd.

Största fiskebåtarna i Litauen efter tonnage, namn, bruttoton, ägare

  1. KL 855 Margiris, 9 499, Klaipeda, Atlantic High Sea Fishing UAB (PP Group)
  2. KL 870 Ieva Simonaityte, 7 765, Klaipeda, Baltlanta UAB (Magnus Roth)
  3. KL 872 Simonas Daukantas, 7 765, Klaipeda, Baltlanta UAB (Magnus Roth)
  4. KL 894 Vincas Kudirka, 4 407, Klaipeda, trolig ägare är Norgertus som ägs av Saulius Staskus
  5. KL 926 Lokys, 2 772, Klaipeda, Marlinas UAB (Reyktal)
  6. KL 759 Nida, 1 943, Klaipeda, Atlantic High Sea Fishing UAB (PP Group)
  7. KL 898 Taurus, 1 780, Klaipeda, Marlinas UAB (Reyktal)
  8. KL 886 Gilija, 543, Klaipeda, Banginis UAB (Algirdas Aušra)
  9. KL 904 Inse, 442, Klaipeda, Banginis UAB (Algirdas Aušra)
  10. KL 856 Minge, 378, Klaipeda, Banginis UAB (Algirdas Aušra)

Att lista båtarna efter tonnage och längd är inte meningsfullt. Det blir samma båtar i samma ordning.

När det gäller KL 894 Vincas Kudirka så listan båten på de flesta sajter som Ostrov Shikotan med rysk flagg. Den finns i EU:s fiskebåtsregister som Vincas Kudirka men samtidigt i det ryska skeppsregistret som Ostrov Shikotan med PBTF som ägare. Den verkar inte varit synlig sen sommaren 2019 och det finns en annan rysk båt som bär samma namn. Mycket tyder på att Vincas Kudirka kan vara skrotad.

Tre båtar som tidigare bevisligen ägts av Baltlanta finns idag i länder med bekvämlighetsflagg, Star SKN 151 (tidigare Aras) på 4 378 bruttoton är hemmahörande i Cook Islands, Archimedes, tidigare Kovas, på 5 979 bt är hemmahörande i Angola och Grange Bay (tidigare Balandis) på 5 953 bt är hemmahörande på St. Kitts & Nevis. Baltlanta uppges vara ägare till Archimedes i ryska skeppsregistret och de andra uppges på andra sajter också ha Baltlanta som ägare.

Grange Bay har inte varit synlig sen 2017 och finns troligen inte längre och Star SKN 151 har legat i Las Palmas sen våren 2019 och verkar inte användas om en ens existerar. Archimedes verkar däremot användas i fiske utanför Angola.

Archimedes när den hette Kovas. Fotograf okänd.

Källor: EU:s fiskebåtsregister, Ryska skeppsregistret, DNV, Marinetraffic

Läs även:

 

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!