Scary Seafood är ett projekt som vill ta vara på outnyttjade marina resurser i våra kustvatten och skapa annorlunda matupplevelser. Det kan handla om djur och alger som är vanliga men som saknar ekonomiskt värde idag men det kan också handla om bifångster som inte landas eftersom det inte finns någon efterfrågan. Det kan också handla om biprodukter från fiskberedningsindustrin.
Mat som projektet berört och nämnt i sina broschyrer, workshops och annat är bland annat tång, alger, sjöpungar, sjögurkor, sjöborrar, sjöstjärnor, musslor, snäckor, krabbor, kräftor, trollhumrar, räkor och öronmaneter. Ytterst få fiskarter finns med i deras material men en som nämns är havskatt nämnas bland arter som kan odlas. Flera av skaldjuren fångas som bifångst men slängs idag ut men borde kunna användas som mat i större utsträckning. Förutom odling av havskatt finns även odling av alger, sjögurkor och hummer bland de saker som undersöks inom ramen för projektet Scary Seafood.
Bland de som står bakom projektet finns Göteborgs universitet, Chalmers, RISE, Turistrådet Västsverige med flera.
Läs mer:
- Företagen som odlar musslor, ostron och alger
- Tångräka och sandräka kan också fiskas
- Krabba – underutnyttjade eller helt outnyttjade arter
- Musslor och ostron som mat – en underutnyttjad resurs
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.