Långfenad tonfisk hittad på en strand i närheten av Strömstad

Långfenad tonfisk (Thunnus alalunga) som också kallas albacore är en tonfisk som normalt finns i varmare vatten och aldrig brukar dyka så långt norrut som Skagerak, Det är alltså ingen tonfisksläkting som de alltid stabilt missledande Sportfiskarna påstår utan en tonfisk. Den tillhör samma släkte som blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus), den tonfisk som brukar förekomma i svenska vatten.

Bild: Pvmoutside. Public domain

Den långfenade tonfisken hittades på en strand vi en åmynning i närheten av Strömstad och togs om hand av bl.a. Dick Högberg från Fjällbacka:

Det var Johan Thörnäs och kompisen Dick Högberg som med hjälp av Sportfiskarnas Markus Lundgren lyckades artbestämma den strandade fisken.

– Det snackades först om att det var en liten blåfenad tonfisk, men det handlar alltså om en långfenad tonfisk, eller Albacore som den heter i folkmun, berättar Dick Högberg för Fiskejournalen.

Normalt finns långfenad tonfisk i de varmare delarna av Atlanten (inklusive Medelhavet), Stilla havet och Indiska oceanen med en vattentemperatur av 15 till 20 grader celsius. Arten kan vandra långa sträckor. Den kan gå ner så djupt som till 600 m, även om den främst lever från ytvatten ner till 450 m. Födan består av olika sorters fiskar, framför allt ansjovisfiskar, mindre kräftdjur och bläckfiskar. Maximala åldern för atlantlevande individer är 13 år, i Medelhavet endast 9 år. Det är en pelagisk stimfisk som brukar bli omkring 1 meter lång och maximalt kan den bli 140 cm.

Det finns ett omfattande kommersiellt fiske på långfenad tonfisk precis som på alla andra tonfiskar.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!